fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Vlada FBiH: “Subvencije javnim poduzećima – konsolidacija rudnika uglja u Federaciji BiH”

Autor: Anadolija

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici donijela odluku o usvajanju Programa utroška sredstava "Subvencije javnim poduzećima - konsolidacija rudnika uglja u Federaciji BiH", na osnovu koje će za izmirenje obaveza za penzijsko-invalidsko osiguranje i obaveza po osnovu poreza na plaću rudnicima uglja u FBiH i Rudnicima boksita d.o.o. Posušje biti izdvojeno 20.000.000 KM.

Razmatrano je stanje u šest kompanija koje su u potpunom ili djelomičnom državnom vlasništvu te doneseni zaključci koji se odnose na Hidrogradnju, Pretis, Rudnik Kreka i Željeznice Federacije BiH. Većinom glasova suzdržani su bili ministri iz Demokratske fronte, donesene su odluke o davanju prethodnih suglasnosti za razrješenje dužnosti, zbog gubitka povjerenja dioničara, članova nadzornih odbora Aluminija i Elektroprivrede HZ HB, kao i za imenovanje privremenih članova ovih odbora na period do tri mjeseca. Konačne odluke o ovome donijet će skupštine ovih kompanija.

Federalna vlada je utvrdila i Parlamentu FBiH uputila prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanje građana u postupku privatizacije, a izmjena se odnosi na rok za kupnju stanova na kojima postoji stanarsko pravo koji je s 30. juna 2015. produljen do 30. lipnja 2017. godine.

Sjednici Vlade su nakon dužeg vremena prisustvovali i ministri iz HDZ-a BiH. SDA, DF i HDZ BiH duže vrijeme nisu mogli postići suglasnost u vezi sa načinom provođenja uredbe o vršenju ovlaštenja u poduzećima sa većinskim državnim kapitalom u FBiH zbog čega ministri iz HDZ-a jedno vrijeme nisu prisustvovali sjednicama.

Autor: Anadolija
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});