fbpx

Vladajuća stranka Madura osvojila većinu na regionalnim izborima u Venecueli

Autor: Fena

Stranka predsjednika Venecuele Nikolasa Madura osvojila je nekoliko guvernerskih mjesta na regionalnim izborima, a promatrači iz Evropske unije prvi put u 15 godina nadgledali su izbornu kampanju.

Venecuelanske opozicione stranke prekinule su četverogodišnji bojkot izbora i učestvovale u regionalnim izborima u nedjelju.

Međutim, uprkos povratku opozicije, lijeva vladajuća stranka predsjednika Nicolasa Madura pobijedila je na izborima, osvojivši 20 guvernerskih mjesta, prema Nacionalnom izbornom vijeću Venezuele. Opozicija je osvojila preostala tri mjesta, javlja Deutsche Welle.

Maduro je slavio trijumf ubrzo nakon što je izborno vijeće proglasilo izborne rezultate, nazvavši pobjedu “impresivnom” i dodavši da “dobre pobjede se moraju slaviti”.

Odziv birača bio je oko 41,8 posto, prema prvoj najavi izbornog vijeća.

Više od 130 međunarodnih promatrača bilo je prisutno, uglavnom iz Evropske unije, uprkos uvjeravanja vlade predsjednika Nicolasa Madura opoziciji da će izbori biti slobodni i pošteni. Misija Evropske unije objavit će svoje izvješće o regionalnim izborima u utorak.

Ovaj potez dolazi kada Karakas nastoji odmrznuti svoje odnose sa SAD-om i drugim zemljama. Južnoamerička zemlja suočena je s tekućom ekonomskom krizom i blažim međunarodnim sankcijama.

Madurova ljevičarska vlada, koja u Washingtonu nije priznata kao legitimna, nada se da će se odmrznuti neki od stotina miliona dolara koje je pohranila u inostranstvu.

Također želi lakše prodati svoju naftu, posebno SAD-u, koji je kroz historiju bio njen glavni kupac, te ukinuti ograničenja na njen uvoz.

Da bi to učinio, Karakas je napravio neke ustupke, uključujući pozivanje promatrača EU-a prvi put u 15 godina.

 

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI