Vlasnik “Vatre” u Tužilaštvu: Kako je Mehmedagić kupio kuću od Čedića i na koji način ju je isplatio

Autor: dnevno.ba

Šaćir Čedić, vlasnik lanaca kafića "Vatra" u Sarajevu, saslušan je jutros u Tužilaštvu BiH. On je, kako se saznaje, iskaz dao u ovoj pravosudnoj instituciji na okolnosti prodaje kuće 2017. godine osumnjičenom direktoru OSA-e BiH Osmanu Mehmedagiću Osmici, kojem se već sudi u Sudu BiH zbog zloupotrebe položaja.

Čedić se u ovoj pravosudnoj instituciji zadržao skoro sat vremena.

Tužioci su na osnovu finansijske istrage, koju je po naredbi ove institucije radila Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA), došli do podataka da je Čedić kuću od 94,40 kvadrata, koja je smještena u Posavskoj ulici na broju 22, Mehmedagiću prodao za 116.000 KM.

No, u odlivu sredstava sa računa osumnjičenog Mehmedagića, ova sredstva uopće nisu prikazana. Tačnije, Mehmedagić za ovu nekretninu 2017. godine nije podigao novac s računa.

Naime, sumnja se da je Mehmedagić ovu nekretninu platio gotovim novcem, zbog čega je i Čedić pozvan u Tužilaštvo. Ugovor o prodaji je potpisan 22. maja 2017. godine.

Čedić je tužiocima morao objasniti da li je kuća koju je prodao Mehmedagiću bila u devastiranom stanju, da li je imala i bazen i o kakvoj se transakciji tačno radilo.

Osim toga, osumnjičeni Mehmedagić mora objasniti Tužilaštvu odakle mu gotovi novac, a neovisno od toga, je li u pitanju, eventualno, pranje novca.

Podsjećamo, naš list je još 2018. godine objavio da direktor OSA-e krije od koga je kupio dvije nekretnine u Sarajevu, od koga i po kojoj cijeni, je li uplata izvršena s njegovog tekućeg računa na račun prodavca i je li Porezna uprava FBiH izvršila procjenu nekretnine te je li platio porez na promet nepokretnosti.

Kako smo naveli tada u tekstu, Osmica krije odakle mu novac za kupovinu skupocjenih nekretnina, što je istragom Tužilaštva i utvrđeno

Šaćir Čedić je vrlo blizak prijatelj porodice Izetbegović. On je suprug Muvedete Čedić-Butmir, jedne od najbližih saradnica Sebije Izetbegović, koja je javnosti postala poznata kada je objavljena njena godišnja plaća od 106.224 KM.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI