fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

“Vlasti u BiH su se potrudile da urade sve što je u njihovoj moći da cjepiva dođu što prije”

Autor: dnevno.ba

Priznao je da je globalno bilo vidljivo da je početak cijepljenja bio spor, ali je kazao da se treba razumjeti da ovo nije bila rutinska imunizacija nego imunizacija protiv pandemije te napomenuo kako obično potrebno pet do 10 godina da se razvija cjepivo.

Direktor Regionalne kancelarije za Europu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Hans Kluge izrazio je utorak je izrazio sućut članovima porodica svih onih koji su u Bosni i Hercegovini izgubili najmilije tokom pandemije

Nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, kojem su prisustvovali i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, kazao je da je važno raditi s predstavnicama bh. vlasti kako bi se zdravlje stavilo u prioritet.

Dotaknuo se rada Ministarstva civilnih poslova BiH te je pohvalio njihov rad kada je u pitanju organizacije COVAX sistema te je pohvalio entitetske ministre zdravstva za pripremljenost zemlje kada je u pitanju organizacija cijepljenja u BiH.

“I dalje ćemo zagovarati što jaču distribuciju cjepiva i nastavit ću tokom razgovora s predsjednicima država da naglašavam koliko je važno dijeliti cjepiva sa svim državama jer je jedini način za izlazak iz pandemije solidarnost”, istaknuo je.

Priznao je da je globalno bilo vidljivo da je početak cijepljenja bio spor, ali je kazao da se treba razumjeti da ovo nije bila rutinska imunizacija nego imunizacija protiv pandemije te napomenuo kako obično potrebno pet do 10 godina da se razvija cjepivo

“Vlasti u BiH su se potrudile da urade sve što je u njihovoj moći da cjepivo dođu što prije. No, postoji globalna nestašica cjepiva i WHO zaista radi na tome kada su u pitanju javno-privatna partnerstva da se proizvodnja cjepivo ojača da se poveća broj cjepiva i omogući transfer tehnologije”, rekao je Kluge.

Osim pandemije u BiH i regiji, dotaknuo se i svjetske pandemije gdje je jako pogođena Indija.

“Ovo što se dešava u Indiji može se desiti bilo gdje. Kada postoje velika okupljanja, mjere se naglo popuste i novi sojevi prodiru te problem nastaje brzo. Zato bih zahvalio građanima u BiH na njihovom strpljenju. WHO će nastaviti biti na vašoj strani”, zaključio je.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});