fbpx

VODEĆI SRPSKI POLITIČAR PORUČIO: Hrvati u BiH žrtva su Republike Hrvatske!

Autor: Dnevno.hr

ZAGREB - “Nije realno da se Republika Srpska odcijepi od BiH, ne vidim tko bi tu odluku podržao, mislim da ne bi ni Srbija zbog Kosova i Metohije, a mislim da ni Dodik u to ne vjeruje”, rekao je bivši član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik tamošnje Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić u emisiji „Nedjeljom u 2“ na HTV-u, dodavši da je ključni motiv Republike Srpske da sačuva svoje institucije.

Govoreći o potezima i najavama predsjednika Milorada Dodika o izlasku RS-a iz BiH, Ivanić je rekao da njegovi stavovi ne prolaze u zajedničkim institucijama i da ga to vjerojatno nervira, odnosno da njegov autoritet u Sarajevu ne postoji jer je za takvo nešto, po njegovu mišljenju, potreban potpuno drugačiji profil političara.

„Dosad se Dodik uvijek povlačio, a ovdje je u pitanju njegova politička karijera jer je letvicu digao previsoko i sad ne zna kako bi se vratio“.

Na pitanje vodi li predsjednik Srbije Aleksandar Vučić konstruktivnu politiku u regiji, Ivanić je kazao da, iako je njegov veliki kritičar, ne može naći nijedan konkretan primjer ili neki Vučićev potez usmjeren protiv interesa BiH, čak ni neku njegovu izjavu koja bi bila udar na BiH.

„Ovdje se Srbija ne treba miješati, a u slučaju rata – naravno da neće šutjeti“, rekao je Ivanić dodavši da je službeni stav Srbije da neće raditi ništa protiv teritorijalnog integriteta BiH.

Za iduće tri godine u BiH Ivanić kaže da će „biti galame, ali Dodik i Izetbegović će se brzo dogovoriti“ jer „Izetbegović treba Dodika“ kako bi mogao imati agresivniji nastup prema međunarodnoj zajednici.

Osvrnuvši se na položaj Hrvata u BiH, odnosno ne postojanje hrvatskog entiteta, Ivanić je naveo da je „pozicija hrvatskog naroda u BiH žrtva interesa Republike Hrvatske“, odnosno Washingtonskog sporazuma (kojim su Federacija BiH i Hrvatska trebale ući u konfederaciju, op.a.). Stoga je njegov prijedlog uspostava jednog kantona u kojem bi Hrvati bili većina i imali pravo veta na federalni proračun, poručivši pri tom da je protiv rušenja Daytonskog sporazuma. Komentirajući pak sadašnji izbor hrvatskog predstavnika u zajedničkom Predsjedništvu, kojim Hrvati nisu zadovoljni, Ivanić je predložio uspostavu jedne izborne jedinice za Hrvate koja bi postojala samo jedan dan izbora i nakon toga bi se ukinula. Drugo rješenje po Ivaniću bio bi izbor hrvatskog predstavnika u parlamentu.

Komentirao je i izjavu biskupa Komarice da je položaj Hrvata u RS-u nikad gori, da im se ne obnavljaju kuće i da se zbog toga ne vraćaju u RS. „Komarica rijetko argumentira što govori, htio bih da mu je pristup puno konkretniji“, kaže Ivanić, dodavši da je to sve „rezultat straha od tamne vizije budućnosti BiH pa ljudi radije ostaju gdje su sada jer se boje ekonomske perspektive u BiH“.

Za „brak Čovića i Dodika“ kaže da je rezultat višegodišnje formalne frustracije SDA-om, tj. da ih zbližavaju negativna iskustva s tom bošnjačkom strankom „iako su i jedan i drugi priželjkivali SDA za partnera“, dodavši da ne vidi što je zajednički motiv njih dvojice.

Smatra da je najveća odgovornost u BiH kod Bošnjaka jer su najbrojniji te da „trebaju izroditi lidera koji će imati spremnost i sposobnost da riješi problem sa Srbima i traume Hrvata.

Autor: Dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI