fbpx

Von der Leyen od danas na čelu Europske komisije?

Autor: Dnevno.ba

BRUXELLES - Europski parlament danas će se, na plenarnoj sjednici, očitovati o kandidaturi Njemice Ursule von der Leyen za predsjednicu Evropske komisije.

Ukoliko Von der Leyen dobije podršku EP-a, odmah se kreće u proces formiranja novog saziva EK-a.

U suprotnom, Evropsko vijeće ima mjesec dana da EP-u dostavi ime novog kandidata ili kandidatkinje za najvišu dužnostu u Evropskoj uniji.

Aktualna njemačka ministrica odbrane u prijepodnevnim satima će predstaviti svoj program na plenarnom zasjedanju EP-a, potom će odgovarati na pitanja lidera političkih grupa, a predviđena je i debata evropskih zastupnika o njenom imenovanju i programu.

Tajno glasanje predviđeno je od 18.00 sati, prenosi Al Jazeera Balkans.

Za mjesto predsjednice EK-a potrebno joj je da dobije povjerenje više od polovice glasova od ukupno 751 zastupnika u EP-u.

Evropska pučka stranka – EPP, iz čijih redova dolazi Ursula von der Leyen, ujedno i najbrojnija politička grupa u EP-u, već je najavila svoju podršku izboru prve predsjednice EK-a.

Evropski socijaldemokrati, kao druga grupacija po broju zastupnika, imaju primjedbe na nepoštovanje principa izbora vodećeg kandidata s evropskih izbora u slučaju nominiranja Von der Leyen.

I socijaldemokrati i evropski liberali očekuju da vide hoće li Von der Leyen podržati njihove zahtjeve koji se odnose, kako na programsku politiku, tako i na sastav nove EK-a.

Zeleni i krajnja ljevica već su najavili da će glasati protiv.

Ako dobije potrebnu većinu, Von der Leyen odmah kreće u nominacije za sastav nove EK-a, koja bi trebala počesti s radom do kraja godine.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI