fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Vrijeme je da se Tačerovskim metodama uvede red na BiH cestama

Autor: Mario Pejić / Orasjenews.com

NOVI TRAVNIK - Gotovo svakodnevno na naslovnicama Bosanskohercegovačkih medija čitamo o prometnim nesrećama gdje uglavnom stradavaju nevini građani uključujući i djecu. Zadnja takva tragedija dogodila se ovog vikenda u Novom Travniku gdje je pijani 34-godišnji vozač na licu mjesta usmrtio 30-godišnju majku i njezinu 9-godišnju kćerku, dok je u istoj prometnoj nesreći još troje djece zadobilo teške tjelesne povrede.

Prema izjavi zamjenika glavnog tužitelja SBK-a Luke Popovića koji je rukovodio uviđajem, 34-godišnjak s više od 3 promila alkohola u krvi od prije poznat policiji, doslovce je na kolniku pokosio majku i njezino dijete, što je izazvalo i više nego opravdan revolt građana ovog mjesta.

Zašto se pijanac u BiH uopće usudi voziti automobil?

Ova tragedija kao i mnoge druge slične tragedije otvaraju brojna pitanja koja se tiču svih nas, jer smo svi mi sudionici u prometu. Prvo i osnovno treba se zapitati zašto se vozači u BiH usude divljati po cesti, odnosno voziti neprimjerenom brzinom u alkoholiziranom stanju, iako su već ranije kažnjavani za slična djela.

Ako se vozač u alkoholiziranom stanju usudi sjesti i voziti automobil, ako se usudi kršiti ograničenje brzine, znači da policijsko – represivni aparat ne funkcionira, jer je očigledno da se vozač ne boji sankcija državnog aparata. U BiH tako imamo brojne slučajeve gdje su vozači više puta privođeni u policijske postaje zbog vožnje u akoholiziranom stanju ili zbog brze vožnje, no unatoč tome ti ljudi i dalje imaju vozačke dozvole i dalje voze pijani automobile te predstavljaju opasnost za sve sudionike u prometu. Sve dok državni aparat bude tolerirao takve vozače, slučajevi poput jučerašnjeg će se ponavljati, a javnost će se zgražati nad svakom novom žrtvom pijanog luđaka.

Dosta je zgražanja i osuda, stvari se moraju i mogu promijeniti, red se može uvesti na bh ceste a riješenje je “TAČERIZAM”.

TAČERIZAM

Svi ljubitelji nogometa znaju da na stadionima u Engleskoj nema zaštitne ograde i da su navijači na utakmici praktički jedan metar od igrača. Unatoč tome u Engleskoj nema navijačkih izgreda, nema upada navijača na stadion, nema bacanja baklji, prekidanja utakmica i razbijenih glavi. Mir na nogometnim stadionima Englezi mogu zahvaliti čeličnoj lady, Margaret Thatcher koja je nakon brojnih navijačkih nereda (samo u jednoj tragediji na stadionu je bilo smrtno stradalo više desetaka ljudi), uvela stroge kazne da bi spriječila daljnje navijačke nerede. Možda se netko neće slagati s metodom uvođenja reda putem strogih kazni, ali takva metoda je djelovala i danas Engleska nema problema s huliganizmom i navijačkim neredima.

Primjeniti Tačerizam na BiH ceste

Gore opisani primjer s navijačima u Engleskoj je ono što nama treba s pijanim vozačima u BiH. Trebaju nam dakle stroge sankcije te policija i sudstvo koje će sankcije primjenjivati prema svima, (nema tatinih i maminih sinova) koji se usude divljati na bh cestama. Zamislite da se pijanog vozača koji divlja cestom, već pri prvom hvatanju kazni s dvije godine zatvora te gubitkom vozačke dozvole na period od 10 godina. Da su kazne takve, bilo bi zanimljivo vidjeti koliko bi se vozača u BIH usudilo sjesti za volan pod utjecajem alkohola, koliko bi ih se usudilo riskirati zatvorsku kaznu i gubitak vozačke na 10 godina. Vjerujem jako malo, isto kao što se jako malo navijača u Engleskoj usudi baciti baklju ili divljati na nogometnom stadionu.

Majku i njezino dijete ne možemo vratiti, ali možemo i moramo uvesti reda na bh cestama. Sigurnost građana i djece u prometu mora biti iznad dobrobiti pijanih luđaka, zar je to tako teško shvatiti.

Autor: Mario Pejić / Orasjenews.com
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});