fbpx

Vrijeme je da se Tačerovskim metodama uvede red na BiH cestama

Autor: Mario Pejić / Orasjenews.com

NOVI TRAVNIK - Gotovo svakodnevno na naslovnicama Bosanskohercegovačkih medija čitamo o prometnim nesrećama gdje uglavnom stradavaju nevini građani uključujući i djecu. Zadnja takva tragedija dogodila se ovog vikenda u Novom Travniku gdje je pijani 34-godišnji vozač na licu mjesta usmrtio 30-godišnju majku i njezinu 9-godišnju kćerku, dok je u istoj prometnoj nesreći još troje djece zadobilo teške tjelesne povrede.

Prema izjavi zamjenika glavnog tužitelja SBK-a Luke Popovića koji je rukovodio uviđajem, 34-godišnjak s više od 3 promila alkohola u krvi od prije poznat policiji, doslovce je na kolniku pokosio majku i njezino dijete, što je izazvalo i više nego opravdan revolt građana ovog mjesta.

Zašto se pijanac u BiH uopće usudi voziti automobil?

Ova tragedija kao i mnoge druge slične tragedije otvaraju brojna pitanja koja se tiču svih nas, jer smo svi mi sudionici u prometu. Prvo i osnovno treba se zapitati zašto se vozači u BiH usude divljati po cesti, odnosno voziti neprimjerenom brzinom u alkoholiziranom stanju, iako su već ranije kažnjavani za slična djela.

Ako se vozač u alkoholiziranom stanju usudi sjesti i voziti automobil, ako se usudi kršiti ograničenje brzine, znači da policijsko – represivni aparat ne funkcionira, jer je očigledno da se vozač ne boji sankcija državnog aparata. U BiH tako imamo brojne slučajeve gdje su vozači više puta privođeni u policijske postaje zbog vožnje u akoholiziranom stanju ili zbog brze vožnje, no unatoč tome ti ljudi i dalje imaju vozačke dozvole i dalje voze pijani automobile te predstavljaju opasnost za sve sudionike u prometu. Sve dok državni aparat bude tolerirao takve vozače, slučajevi poput jučerašnjeg će se ponavljati, a javnost će se zgražati nad svakom novom žrtvom pijanog luđaka.

Dosta je zgražanja i osuda, stvari se moraju i mogu promijeniti, red se može uvesti na bh ceste a riješenje je “TAČERIZAM”.

TAČERIZAM

Svi ljubitelji nogometa znaju da na stadionima u Engleskoj nema zaštitne ograde i da su navijači na utakmici praktički jedan metar od igrača. Unatoč tome u Engleskoj nema navijačkih izgreda, nema upada navijača na stadion, nema bacanja baklji, prekidanja utakmica i razbijenih glavi. Mir na nogometnim stadionima Englezi mogu zahvaliti čeličnoj lady, Margaret Thatcher koja je nakon brojnih navijačkih nereda (samo u jednoj tragediji na stadionu je bilo smrtno stradalo više desetaka ljudi), uvela stroge kazne da bi spriječila daljnje navijačke nerede. Možda se netko neće slagati s metodom uvođenja reda putem strogih kazni, ali takva metoda je djelovala i danas Engleska nema problema s huliganizmom i navijačkim neredima.

Primjeniti Tačerizam na BiH ceste

Gore opisani primjer s navijačima u Engleskoj je ono što nama treba s pijanim vozačima u BiH. Trebaju nam dakle stroge sankcije te policija i sudstvo koje će sankcije primjenjivati prema svima, (nema tatinih i maminih sinova) koji se usude divljati na bh cestama. Zamislite da se pijanog vozača koji divlja cestom, već pri prvom hvatanju kazni s dvije godine zatvora te gubitkom vozačke dozvole na period od 10 godina. Da su kazne takve, bilo bi zanimljivo vidjeti koliko bi se vozača u BIH usudilo sjesti za volan pod utjecajem alkohola, koliko bi ih se usudilo riskirati zatvorsku kaznu i gubitak vozačke na 10 godina. Vjerujem jako malo, isto kao što se jako malo navijača u Engleskoj usudi baciti baklju ili divljati na nogometnom stadionu.

Majku i njezino dijete ne možemo vratiti, ali možemo i moramo uvesti reda na bh cestama. Sigurnost građana i djece u prometu mora biti iznad dobrobiti pijanih luđaka, zar je to tako teško shvatiti.

Autor: Mario Pejić / Orasjenews.com

ZADNJE VIJESTI