fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

VRIJEME JE ZA ČAMPARU: Hoće li Izetbegović platiti cijenu koaliranja s Fahrudinom?

Autor: Klix.ba

SARAJEVO - Stranka demokratske akcije (SDA) uskoro će birati predsjednika Županijskog odbora u Sarajevu. Glavni kandidati su Semir Efendić, načelnik iz Novog Grada, i Fikret Prevljak, general Armije i najutjecajniji čovjek SDA na Ilidži. Iako je riječ u unutarstranačkom izboru, uzročno-posljedične veze koje proizilaze iz tih internih borbi mogle bi značajnije odrediti snagu SDA u KS, a posebno u novoj vladi

A zašto je to tako? Prije svega, postoje neslaganja u određenim postupcima unutar SDA, javno je kazao Aljoša Čampara, član Predsjedništva SDA, aktualni ministar u Vladi FBiH, član rukovodstva Doma naroda Parlamenta FBiH i zastupnik u Skupštini KS. On je sinoć gostujući na N1 otvoreno kritizirao postupak šefa ureda Bakira Izetbegovića Elvisa Kondžića zbog nesmotrenog statusa na Facebooku, a govorio je i o slučaju diplome direktora OSA-e.

Da nešto ne štima kao ranije na liniji Izetbegović – Čampara evidentno je od prošle godine. Čampara je još uvijek odani član SDA i na svim pozicijama “odrađuje” posao onako kako je i politika stranke. Ipak, određenim izjavama i potezima dao je nagovijestiti da unutar same SDA postoje određeni tihi obračuni i viđenja.

Sve bi se moglo prelomiti kod izbora čelnika Županijskog odbora SDA. Čampara podržava Efendića, a neke druge struje u stranci Prevljaka. Reklo bi se nimalo jednostavan i izazovan problem za čelnike stranke.

Semir Efendić je načelnik koji uživa ogromnu podršku birača, a na posljednjim izborima osvojio je više od 30.000 glasova. Špekuliralo se da je trebao biti novi premijer Kantona Sarajevo, ali nakon što SDA neposredno nakon izbora nije uspjela formirati vlast okončana je i ta priča. Sada kada se SDA vraća u vlast, Efendić nije bio opcija za premijera iz nekoliko razloga, a tome je dobrim dijelom kumovala činjenica što će dio vlasti uz SDA biti i SBB te DF.

Sada se postavlja pitanje hoće li SDA ostaviti Efendića bez ičega? Iako je osvojio najviše glasova za stranku, nije kandidiran za neku izvršnu funkciju, a trenutno ima znatnu opoziciju i da preuzme Kantonalni odbor. Također, treba istaći da Efendić dolazi iz općine koja je izuzetno značajna izborna baza za SDA.

U poređenju s Prevljakom, Efendićev doprinos stranci, barem onaj laicima vidljiv na izborima je neusporediv.

Sada je rukovodstvo SDA u raskoraku. Izabrati i podržati Prevljaka, ali riskirati gubitak znatnog dijela baze koji drži Efendić, ali i s neizvjesnosti pratiti kako će se Čampara ponašati prije svega u Skupštini KS, gdje SDA ima vlast samo zbog jedne ruke više.

Ne treba izostaviti da Čampara od početka nije bio za to da SDA uđe u koaliciju sa SBB-om, zbog ranije poznatih “ratova” koje su imali i on i njegov brat tužitelj Dubravko Čampara s Fahrudinom Radončićem. A jedan od najvećih kritičara politike koju vodi Radončić je i Efendić. U koaliciji se za sada trpe, a što će se događati na relaciji SDA – SBB nakon što se formira nova vlast u Sarajevu i nakon što se “zaholca” državna vlast i na kraju jednog dana formira Vlada FBiH, vrijeme će pokazati.

Ipak, evidentno je da bi se neke unutarstranačke peripetije potencijalno mogle odraziti i na stabilnost stranke u budućnosti. Jer ako se u SDA nešto pokazalo ispravnim, to je da pojedinci često znaju biti moćniji od stranke, odnosno da barem mogu kanalizirati određene procese. Da li Bakir Izetbegović, koji vodi SDA danas, ima neku novu viziju ili još čeka rješenje, otkrit će izbor predsjednika Županijskog odbora SDA u veljači.

Autor: Klix.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});