fbpx

VUČIĆ: Gradit ćemo memorijalni kompleks za žrtve Jasenovca, to će biti svesrpsko svetište

Autor: Hina

Srbija će zajedno s Republikom Srpskom (RS) sagraditi veliki memorijalni kompleks u Donjoj Gradini u znak sjećanja na sve zločine počinjene nad srpskim narodom, priopćio je u petak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poslije sastanka s patrijarhom Porfirijem.

“Srbija i RS su razgovarale kako i na koji način osnažiti kulturu pamćenja, kako učiniti sve da ne budu zaboravljene jasenovačke žrtve, kako država može pomoći srpskoj crkvi u cijelom procesu, kao i o drugim važnim pitanjima”, rekao je Vučić.

On je s poglavarom SPC-a razgovarao u povodu 80. obljetnice formiranja jasenovačkog logora, ocijenivši da je sustav logora Jasenovac bio “najmonstruoznija tvornica smrti u Europi”.

“Danas smo konačno postigli dogovor” o izgradnji velikog memorijalnog centra koji bi trebao biti “svesrpsko svetište na najtužnijem mjestu u Donjoj Gradini u RS”, rekao je srbijanski predsjednik.

Ideja o gradnji memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini, na teritoriju bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske, nije nova, a dodatno su je prethodnih godina afirmirali Aleksandar Vučić i član predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Premijerka Ana Brnabić je u povodu obilježavanja obljetnice stradanja u ustaškom logoru Jasenovac 2019. u Donjoj Gradini najavila ulaganja u memorijalni kompleks.

“Dugujemo to nevinim žrtvama, ali i budućim naraštajima da iz godine u godinu podsjećamo svijet na razmjere monstruoznog zločina počinjenog u Jasenovcu”, istaknula je u svibnju 2019. Brnabić.

Vučić je istaknuo da se memorijalni kompleks gradi kako bi se podsjetilo i “na sve druge zločine počinjene nad našim narodom, a na teritorijima koji danas nisu pod kontrolom srpskog naroda”, kako sjećanje “na srpsko ime i prezime ne bi bilo zatrto”.

Patrijarh Porfirije ocijenio je da je “svetište prava riječ koja opisuje mjesta stradanja”.

“Mnogo puta sam bio u Jasenovcu, kad god sam ušao, imao sam osjećaj da sam ušao u sasvim drugačiju zonu postojanja, u jednu mističnu zonu. U tom smislu to pokazuje da je to metafizički prostor”, rekao je poglavar SPC-a.

Porfirije je poručio kako se treba moliti da se “takve strašne stvari, koje su se dogodile u Jasenovcu, više nikome, nigdje i nikada ne ponove”.

Episkop pakračko-slavonski Jovan podsjetio je na riječi patrijarha Germana iz 1974. prigodom obnove crkve u Jasenovcu koje određuju nacionalni odnos prema sustavu ustaških logora na tom području, a to je da “praštati moramo, a zaboravljati ne smijemo”.

Gradnja memorijalnog kompleksa bi, kako je najavljeno, trebala početi 22. travnja iduće godine, a sufinancirat će je Srbija s 80 posto i RS s 20 posto sredstava.

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI