fbpx

VUČIĆ: Od povratka u prošlost i života u prošlosti gubimo mnogo dragocjenog vremena

Autor: Dnevno.ba

BRUXSELLES - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon susreta s visokim predstavnikom Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini, da je od nje dobio snažnu podršku za nastavak europskog puta zemlje i ubrzanje reformi u različitim sferama društva.

Vučić je novinarima u Bruxsellesu rekao da je na sastanku razgovarano o značajnim pitanjima o ispunjavanju važnih kriterija i obveza iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24, javlja N1.

“Razgovarano je o tome koja će nova poglavlja biti otvorena, ali i o onome što je najvažnije – kako ćemo svi zajedno na Zapadnom Balkanu nastaviti europski put i ono što je za nas od životnog značaja – međusobnu suradnju, političku, ekonosmku i svaku drugu”, istaknuo je on.

Prema mišljenju Vučića, trebalo bi da svi u regiji razumiju da “od povratka u prošlost i života u prošlosti gubimo mnogo dragocjenog vremena za drugačiju i bolju budućnost”.

On je dodao da se nada da će Srbija ubrzano otvarati pregovaračka poglavlja, kao i da će moći i mnoga od njih da zatvara.

“Ali, nemam nikakvih iluzija da za nas ostaje ključno pitanje da sačuvamo mir i stabilnost, prije svega u Bosni i Hercegovini”, naveo je Vučić.

Kako je naglasio, drugo važno pitanje je i ključno za Srbiju je šta će s Kosovom, jer se pregovaračko poglavlje 35 “provlači i kroz mnoga druga”.

“To poglavlje neće biti zatvoreno do onoga što se ovde naziva normalizacijom odnosa Beograda i Prištine, kako mi kažemo, ili kako oni kažu – Srbije i Kosova. To je težak, pretežak zadatak za jednu glavu, za nekoliko ljudi, u tome mora sudjelovati naš narod, i zato imamo unutarnji dijalog”, rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje o izjavi bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine o priznanju Kosova, Vučić je ukazao da taj intervju radiju Deutsche Welle sadrži mnogo značajnih elemenata.

“Od odnosa Izetbegovića prema Sandžaku ili Raško-polimskoj oblasti, do toga koja su to sredstva kojima će se štititi teritorijalni integritet BiH, dakle, ratna, vojna sredstva. A s druge strane se izražava osobna želja da dio teritorije Srbije pripadne nekom drugom”, naveo je on.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI