fbpx

VUČIĆ: Odgađanje rješenja za Kosovo stvara uvjete da jedna iskra zapali regiju

Autor: Dnevno.ba

BEOGRAD - Svaki dan odgađanja rješenja za Kosovo stvaranje je uvjeta da jedna iskra zapali cijelu regiju , rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, te izrazio uvjerenje da će uskoro uslijediti neka od njemačko-francuskih inicijativa.

On je medijima kazao da i Srbija ima mnogobrojne crvene linije, ali da ih ne želi spominjati kako ne bi uništavao šansu za razgovore.

– Svaki dan odgađanja, svaka nedjelja odgađanja je stvaranje uvjeta da jedna iskra zapali cijelu regiju i to moraju znati dobro i zapadne zemlje koje drže Prištinu kao malo vode na dlanu – rekao je Vučić.

On je dodao da ne voli govoriti o crvenim linijama, ali da ih svakako Srbija ima mnogo, kao što i druga strana ima mnogo.

– Neću govoriti o njima, jer poslije toga onemogućavate razgovore. Imamo ih mnogo i nismo ni blizu bilo kakvog sporazuma. Nemamo ga ni u nacrtu, prijedlogu. Ne postoji ništa u ovom trenutku – rekao je predsjednik Srbije, prenosi Srna.

Vučić je naglasio da neće urušavati šansu za razgovor jer razgovori ostavljaju Srbe u životu, izrazivši uvjerenje da će njemačko-francuski, to jest evropski angažman u narednom periodu biti jasnije i očiglednije vidljiv i prikazan na Balkanu.

– Mislim da njemačka kancelarka Angela Merkel dobro zna kakve se sve opasnosti kriju i želi sačuvati mir u Evropi. Mislim da ćemo vidjeti neke od njihovih inicijativa u veoma bliskoj budućnosti – rekao je Vučić.

On je istakao da Srbiji evropska budućnost zavisi od razgovora sa Prištinom i od toga hoće li jednog dana moći biti postignut dogovor.

– Drugačije nas niko nikada neće pustiti u Europu. To ljudi u Srbiji trebaju znati. Trebamo biti fer i da ljude ne obmanjujemo – poručio je Vučić

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI