fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

VUČIĆ: Pitao sam premijera Orbana možemo li čuvati dio energenata u Mađarskoj

Autor: dnevno.ba

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je danas da Mađarska i Srbija mogu računati jedna na drugu u situaciji galopirajuće inflacije u Europi, prijeteće gladi u svijetu, rasta cijena i krize izazvane ratni sukobima u Ukrajini, a sankcije Bruxellesa Rusiji usporedio s atomskom bombom.

Dobra vijest je da, na temelju prethodnih razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Mađarska može računati na Srbiju i Srbija na Mađarsku jer su obje zemlje poljoprivredno jake i bit će osigurane u pogledu prehrambenih proizvoda, rekao je Orban na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, na kojem je Mađarska zemlja-partner.

– Ako Mađarskoj nedostaje nešto – tu smo, ako nama nedostaje, zvat ćemo prvo Budimpeštu, rekao je Vučić, koji je službeno otvorio Sajam.

On je zahvalio Orbanu na “prijateljskom i partnerskom odnosu prema Srbiji” i za “nevjerojatan napredak odnosa” dviju zemalja.

Mađarski premijer rekao je da Budimpešta ne pristaje na ekonomski neprihvatljive mjere koje se donose u Bruxellesu, usporedivši pojedine sankcije prema Rusiji s atomskom bombom, te upozorio da bi to moglo donijeti novi val migranata.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Orban je naglasio da je “Srbiji teško jer nije članica Europske unije (EU), a Mađarskoj jer je članica EU-a”.

– Teško je uvijek biti pametan, ali bilo što da se dogodi, važno je da naše dvije zemlje mogu računati jedna na drugu i u slučaju bilo kakve nedoumice, trudit ćemo se da usuglasimo naša stajališta, bilateralno i multilateralno, ponovio je Orban.

On je ocijenio da će, kao što su liječnici bili heroji u vrijeme pandemije covida, to sada morati da budu poljoprivrednici jer treba osigurati da “svi imaju kruha na stolu” i hranu za sve kako bi se izbjegle migracije onih “koji će se boriti da prežive” u teškim uvjetima krize.

Srbijanski predsjednik uvjeren je da se “kriza još ne vidi” u punom svjetlu, ali da “teška zima čeka cijeli svijet”. Ustvrdio je kako Srbiji ništa ne nedostaje, ali da treba riješiti pitanje opskrbe energentima.

– Pitao sam premijera Orbana možemo li čuvati dio energenata u Mađarskoj, a on mi je u roku od sekunde rekao da nema problema i da je to riješeno, a da ćemo sljedećeg tjedna to i formalno završiti, istaknuo je Vučić.

On je rekao da je Mađarska bila sedma zemlja EU-a po trgovinskoj razmjeni sa Srbijom, a danas je druga i da svota na godišnjoj razini “prelazi 200 milijuna eura”.

Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu jedna je od najvećih skupova u regiji, a ove godine okupio je oko 1.100 izlagača iz Srbije i još 21 države.

 

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});