fbpx
FOTO: Ilustracija/BILD.BA

Vukadin se oglasio o prijedlogu PRH-a: HNP podupire korištenje bilo kojeg legitimnog i suvislog alata

Autor: Dnevno.ba

HNP podupire korištenje i bilo kojeg legitimnog i suvislog alata za ostvarenja hrvatskih prava, rekao je u izjavi za Bild.ba predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka (HNP) Ivan Vukadin.

Vukadin se osvrnuo na današnji prijedlog Zorana Milanovića koji je pozvao Čovića i druge predstavnike hrvatske politike u Bosni i Hercegovini da se jasno očituju oko Milanovićeve inicijative koju spominje zadnjih dana.

Podsjetimo, Milanović uporno ponavlja kako se treba spriječiti ulazak Finske i Švedske u NATO dok se ne donesu izmjene Izbornoga zakona u Bosni i Hercegovini. Milanović u tom vidi hrvatski alat za pritisak prema stranim silama koje realno mogu donijeti prevagu između bošnjačke i hrvatske strane u Bosni i Hercegovini kako brojniji Bošnjaci više ne bi mogli preglasavati malobronije Hrvate.

Vukadin je podsjetio na bit stranke čiji je čelnik.

“HNP se svojim statutom i ukupnim radom zalaže za nepovrijedivost granica države Bosne i Hercegovine, njezin puni suverenitet i unutarnje rješenje utemeljeno na ravnopravnosti tri konstitutivna naroda koja je upisana u Daytonskom sporazumu”, rekao je on za Bild.ba.

Hrvatima u BiH prijeti centralizam, istaknuo je on, a u borbi s njim ne bi smjelo biti nesloge među Hrvatima, smatra.

“Sigurnost i stabilnost BiH te njezino pristupanje NATO-u i EU je politički cilj HNP-a, o on se može ostvariti samo federalizacijom BIH po uzoru na europske države. Hrvatski narod u BiH je najveća žrtva centralističkog projekta, ali i moguća žrtva bilo kakve nesloge unutar vlastitih redova. HNP smatra da je bilo kakvo prepucavanje pojedinaca ili institucija oko ove teme štetno i ne služi interesu hrvatskog naroda”, rekao je.

Zato mi iz HNP-a, dodaje, “pozivamo sve hrvatske institucije i pojedince da zajednički i usklađeno djeluju na ostvarivanju legitimnih hrvatskih prava unutar granica definiranih Daytonskim sporazumom”.

Pozvao je institucije u Hrvatskoj na zajedničku borbu i korištenje “bilo kojeg legitimnog i suvislog alata”.

“U tom duhu i okviru Hrvatski nacionalni pomak kao stranka hrvatskog naroda podupire korištenje i bilo kojeg legitimnog i suvislog alata za ostvarenja hrvatskih prava. Samo zajedničkim nastupom i dogovorenom politikom Predsjednika RH, Predsjednika Vlade RH i Predsjednika stranaka HNS-a imamo šansu riješiti i popraviti politički položaja Hrvata u BiH. Mislimo da je krajnje vrijeme da se taj zajednički stav dogovori i dogodi”, rekao je Vukadin, prenosi Bild.ba.

O ovoj temi su se ranije oglasili Ilija Cvitanović, Mario Karamatić i Slaven Raguž.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI