fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Za budućnost se treba boriti

Autor: Oslobođenje

WASHINGTON - U Školi za napredne međunarodne studije (SAIS) Sveučilišta Johns Hopkins u Washingtonu, jučer je održana konferencija "Prije i poslije Daytona: Bosanska prošlost i njena europska budućnost", gdje je govorila i nekadašnja američka državna tajnica Madeleine Albright.

U panel-diskusijama sudjelovali su i bivši američki ambasadori i diplomat  Swanee Hunt, Richard Kauzlarich te Jaques Paul Klein, viši savjetnik u američkom ministarstvu državne sigurnosti  Michael MacQueen, šef EU delegacije u BiH Lars-Gunnar Wigemark, prof. Daniel Hamilton, direktor MIMS grupacije Mujo Selimović i drugi.

U svom govoru Albright se osvrnula na osobne  te profesionalne veze sa bivšom SFRJ i Europom (otac joj je bio češki diplomat koji je napisao i knjigu o Titovoj Jugoslaviji), na sami početak konflikta u BiH, intervenciju UN-a i Vijeća sigurnosti, embargo na oružje, opsadu Sarajeva i Goražda, te diplomatska nastojanja i odugovlačenja spram agresije na BiH.

Govorila je i o intervenciji NATO-a, usponu Slobodana Miloševića i o Dejtonskom sporazumu. Iako je, kako kaže, mirovni sporazum trebao da afirmira osnovne principe jedinstvene Bosne, nijedan komad papira ne može da na brzinu zaliječi ono za što su potrebne generacije.

Autor: Oslobođenje
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});