fbpx

Za Grude od iznimne važnosti projekat izgradnje brze ceste Mostar-Široki Brijeg- Grude-Granica RH

Autor: Fena

 U Grudama je u srijedu održana javna rasprava oko projekta izgradnje brze ceste Mostar-Široki Brijeg- Grude-Granica Republike Hrvatske na području Općine Grude.

Održana je prezentacija zakonske osnove u postupku izdavanja okolišne dozvole i prezentacija Studije o procjeni utjecaja na okoliš vezano za navedeni projekt.

Suada Numić, koja je ispred Federalnog ministarstva okoliša i turizma predstavila projekt izgradnje ceste i njegov utjecaj na okoliš objasnila je u izjavi za Fenu proceduru javne rasprave o ovom projektu.

– Mi postupamo u skladu s Zakonom o zaštiti okoliša, po članku 76. navedenog zakona i naša je obveza da organiziramo javnu raspravu na dostavljenu studiju o procjeni utjecaja na okoliš za izgradnju brze ceste od dijela dionice od Mostara do granice s Hrvatskom – kazala je Numić.

To je dionica, dodala je, od 41 km od Pologa do granice s Hrvatskom koja prolazi kroz područje Grada Širokog Brijega i Općine Grude.

–  Prema zakonu naša je obaveza uključivanje javnosti. Pravo na čist okoliš je jedno od elementarnih ljudskih prava tako da stanovništvo područja kroz koje prolazi ova brza cesta ima pravo na sudjelovanje. Stanovnici mogu dati svoje mišljenje na predloženi projekt. Svi oni koji budu aktivno uključeni biti će u postupku donošenja odluka o čemu moraju biti obaviješteni. To je omogućavanje ljudima da se uključe u postupak i daju svoje mišljenje kao jedno od osnovnih prava – kazala je Numić.

Ustvrdila je kako je formirano stručno vijeće koje će ocijeniti studiju, uzeti u obzir sve prijedloge i mišljenja javnosti i na temelju ishoda krenuti prema daljnjem dobivanju dozvola za početak izgradnje.

Načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj kazao je Feni kako je projekt od iznimne važnosti za lakše i kvalitetnije prometovanje ljudi i roba te da bez kvalitetne infrastrukture nema napretka u lokalnim zajednicama.

– Brza cesta i svaka druga prometnica i sva infrastruktura za jedno mjesto znače osnovu za razvoj. Nema razvoja jedne lokalne zajednice, regije, te u konačnici jedne države, bez kvalitetne infrastrukture. U tom smislu brza cesta je nešto što za Grude i cijelu zapadnu Hercegovinu uistinu znači poboljšanje standarda naših građana i uvjete za razvoj gospodarstva – kazao je Grizelj.

Ocijenio je kako će Općina Grude poduprijeti navedeni projekt izgradnje brze ceste koja se, kako je rekao, spaja s jednim od najfrekventnijih graničnih prijelaza.

Pritom je naglasio kako općina Grude dugo godina ima poteškoća s prometnicama i njihovom izgradnjom.

–  Nadam se da ćemo na jednoj sinergiji i na efektu povoljne trenutne situacije poduprijeti ovaj projekt u smislu onoga što je naša obaveza, a to je da kvalitetno pripremimo situaciju na terenu. U to spada izvlaštenje zemljišta, utvrđivanje trase, rješavanje okolišnih i svakih drugih pitanja – naveo je Grizelj.

Po njegovim riječima, vrlo važan segment ove prometnice je to što će ona spajati dvije države i što ide na jedan od najfrekventnijih graničnih prijelaza – Gorica-Vinjani Donji.

–  Moramo to kvalitetno iskomunicirati i naći rješenje po kojem će se robni i putnički promet prema Republici Hrvatskoj moći kvalitetno odvijati – zaključio je načelnik Grizelj.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI