fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ZAJEDNIČKI ISTUP: Pekić i Mektić smatraju kako je Parlament BiH čekaonica trojice lidera

Autor:

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH iz Kluba PDP-SDS, Mira Pekić i Dragan Mektić, prokomentarisali su dogovor Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića u Istočnom Sarajevu.

“Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH  bio je čekaonica za predsjednike tri stranke – Dodika, Čovića i Izetbegovića i završetak njihovog sastanka“, rekla je na današnjoj konferenciji za medije Mira Pekić, poslanik PDP u PD PS BiH.

Ona dodaje da je Кlub SDS – PDP imao jasne stavove i mogao da radi, ali su drugi morali sačekati kraj sastanka da bi dobili mišljenje, čime su ova tri predsjednika stranaka stavljeni i iznad zakona i iznad Ustava.

Pekić ističe da je prijedlog budžeta koji je stigao u iznosu od 996 miliona КM, što znači da je veći za 46 miliona КM od prijašnjeg budžeta koji je predlagan ranije, do dolaska ove vlasti u Sarajevo.

“To praktično znači da će budžet biti korišten za vraćanje kredita, zatim za zajedničke institucije, tek na kraju za entitete. Ovim povećanjem budžeta se slabe entiteti, slabi Republika Srpska, a jačaju institucije BiH. Stava smo da institucijama BiH ne trebaju tolika sredstva i da se prilikom formiranja budžeta trebalo voditi računa o entitetima, gdje se odvija stvarni život”, ističe Pekić.

Ona se osvrnula i na 27 miliona КM izdvojenih za budžetske rezerve, naglasivši da će biti postavljeno pitanje o namjeni tih rezervi:

“Budžetska rezerva, ali i dodatnih 15 miliona predviđenih direktnim transferima, namjenjeni su namirenju ekonomske štete. Opet, ako uzmemo u obzir relativno uske nadležnosti Savjeta ministara postavlja se pitanje kako će se ta sredstva raspoređivati, po kojim kriterijumina, posebno ako uzmemo u obzir da se budžetska rezerva dodijeljuje u hitnim slučajevima i po zahtjevu korisnika”, zaključuje Pekić.

Dragan Mektić, poslanik SDS u Parlamentu BiH, kazao je da izborni zakon koji je jučer usvojen predstavlja Dodikovo izigravanje povratničke srpske populacije koja u dobrom dijelu Federacije BiH još nema status konstitutivnog naroda.

“Jučer smo došli u situaciju da tri čovjeka: Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović odlučuju o svemu pa i o sudbini srpskog naroda u FBiH“, istakao je Mektić.

On je kazao da je Dodik je izdao i prodao Srbe u Mostaru kako bi dobio ustupke od druge dvojice lidera.

“Srbima su zagarantovana četiri mjesta u Vijeću Grada Mostara. Postavljenjem
cenzusa na 3% i jučerašnjim pristankom na promjene Izbornog zakona, Dodik je prevario Srbe u Mostaru jer sada je nemoguće da Srbi imaju svoje autentične predstavnike u Gradskom Vijeću Mostara“, nagašava Mektić.

On kaže da će srpska mjesta sada zauzeti, oni Srbi koje kandiduju liste SDA i HDZ-a i to je isključivo Dodikova krivica.

Govoreći o odlasku stranih sudija Mektić je kazao da je neprihvatljivo da poziciju iz Republike Srpske predlaže Predsjedništvo BiH.

“Dogovor koji je i SDS podržao bio je da Narodna skupština RS imenuje jedno ime u Ustavni sud BiH da bi dok je to otišlo do Sarajeva, Milorad Dodik sebe ugradio u to tako što je rekao da srpski član Predsjedništva BiH predlaže sudiju u Ustavni sud BiH. Zakoni u Republici Srpskoj šetaju za Miloradom Dodikom. Кad se Milorad Dodik vrati u mjesnu zajednicu onda će mjesna zajednica predlagati sudiju iz Republike Srpske za Ustavni sud“, ponovio je Mektić.

Govoreći o imenovanjima u agencije na nivou BiH Mektić naglašava da je Milorad Dodik interese Srba dao za fotelje i dogovor o imenovanjima.

“Dragan Čović to sebi nikad ne bi dopustio. Jučer je Milorad Dodik pristao na sadašnjeg direktora OSA-e iako već četiri godine izjavljuje da je OSA neprijateljska institucija i za Republiku Srpsku i za Srbiju”, zaključuje Mektić.

Autor:
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});