fbpx

“Zalutali” osobni podaci lidera G20

Autor: Oslobiđenje

CANBERRA - Osobni podaci svjetskih lidera koji su bili u Australiji na samitu G20 prošle godine, greškom su poslani na email organizacijskog odbora nogometnog Kupa Azije.

O cijelom slučaju nema mnogo detalja, ali Guardian piše da su australske vlasti ocijenile da Obama, Putin, Merkel, Cameron i drugi ne bi trebalo da budu obaviješteni.

“Problem je odmah ustanovljen i sve je proslijeđeno Uredu australijskog povjerenika za informacije. Podaci su odmah izbrisani i primalac ih nije dalje distribuirao”, priopćili su zvaničnici.

Materijal je ljudskom greškom poslan na pogrešnu adresu, komitetu za organizaciju fudbalskog takmičenja, a u dokumentima su bili osjetljivi podaci – brojevi pasoša, viza i ostale lične informacije o svjetskim liderima.

Među “digitalnim ličnim kartama” bili su podaci predsjednika SAD-a Baracka Obame, predsjednika Rusije Vladimira Putina, britanskog premijera Davida Camerona, njemačke kancelarke Angele Merkel i kineskog predsjednika Xija Jinpinga, koji su bili u Brisbaneu na samitu G20, navodi Guardian, prenosi B92.

Kako navode mediji u Australiji, do greške je došlo pošto radnik australijskog ureda za imigraciju i zaštitu granica nije provjerio je li opcija za autopopunjavanje u Microsoft Outlooku unijela tačnu email adresu u polju koje označava kome se šalje poruka. To je rezultiralo time da je email poslan pogrešnoj osobi.

“Ured će razmotriti i ojačati svoje protokole za razmjenu osjetljivih podataka, rekla je glasnogovornica Ureda.

Azijski kup je kontinentalno fudbalsko prvenstvo koje je održano u Australiji ove godine.

Autor: Oslobiđenje

ZADNJE VIJESTI