fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ZAR JE MOGUĆE?! Jugonostalgičari u Japanu zaratili zbog Bosne i Hercegovine

Autor: dnevno.ba

Nekad su se djeca igrala kauboja i indijanaca, a danas se odrasli Japanci igraju Srba, Hrvata, Bošnjaka i Unproforaca.

U Japanu je airsoft (ratna simulacija slična paintballu) vrlo popularan, a jedna od omiljenih tema je simulacija rata u Bosni i Hercegovini.

Jedan takav event reklamira i plakat s naslovne fotografije.  Na plakatu je navedena lokacija na kojoj će se održati ratna igra, a cijena po sudioniku je 4000 jena (oko 250 kuna). Event su nazvali Bosnia 199x, a japanski “jugonostalgičari” čak imaju i internetsku stranicu na kojoj organziraju airsoft evente na temu ratova na području bivše Jugoslavije.

Ljudi koji su zapazili plakat na internetu kažu da su Japanci vrlo precizni u detaljima, od realističnih kopija oružja do odora. Nekima je za oko zapelo da UNPROFOR-ac na plakatu ima pušku FAMAS. Dodaju da je to govno od puške.  Drugi se ne slažu s tom stručnom ocjenom. Smatraju da je puška odlična, fleksibilna i efikasna.

Pojedinci su uočili i da je kod takozvane “ciganke” (odnosno Zastavine puške M70, inačice ruskog kalašnjikova), kompresor cijevi ček nakrivljen na desnu stranu, uz opasku da su detaljini ti Japanci, da im sve štima…

Airsoft je vojni simulacijski šport u kojem se upotrebljavaju replike vatrenog oružja. Razvio se u Aziji u (Japanu i Hong Kongu), gdje je zbog strogih zakona teško legalno pridobiti oružje. Popularan je i u Hrvatskoj. Igrači moraju nositi zaštitnu opremu (posebne naočale od industrijskog polikarbonata) i moraju imati sigurnosnu riječ za prekid igre u slučaju da nešto pođe po krivu. O njegovoj popularnosti govori i činjenica da ga koristi policija i vojska diljem svijeta kao dio treninga.

Razlike između paintballa i airsofta:

Kuglice od 0,20 grama
Airsoft teži da je oružje što realnije.
Streljivo je u spremniku, te nema vanjskih boca s plinom.
Domet airsoft oružja je veći nego kod Paintball oružja (oko 50 metara).
Preciznost airsoft oružja je kudikamo veća.
Osim na plin, airsoft oružje može raditi i na električne baterije.
Airsoft oružje je jeftinije od paintball oružja, ima ih od 1000 kuna naviše.
Airsoft municija je jeftinija od paintball municije (oko 7-10 naprema 1). Međutim, kvaliteta i cijena streljiva mogu varirati. Postoji i biorazgradivo streljivo.
Igrači u airsoftu trebaju samo zaštitne naočale, ne i maske (iako mogu dekorativno nositi fantomke).

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});