fbpx

Zarada od tehničkih pregleda seli se u RS

Autor: dnevno.ba

Oblast tehničkih pregleda automobila u Federaciji mogla bi uskoro propasti, a sve zbog odluke Ministarstva komunikacija i prometa BiH, otkriva „Dnevni avaz“.

Naime, ovo državno ministarstvo donijelo je odluku da se tehnički pregledi iz oba entiteta priznaju. Međutim, nisu nametnuti isti uvjeti i zakonski propisi za tehničke preglede. A, prema trenutnoj situaciji, nisu usklađene ni cijene tehničkog pregleda.

RS ima značajno nižu cijenu (55 KM), dok FBiH zbog obaveznog eko-testa ispušnih plinova tehnički pregled naplaćuje 90 KM. Stručnjaci upozoravaju da će ova praksa dovesti do masovnog zatvaranja stanica tehničkih pregleda u FBiH, jer će građani odlaziti u manji bh. entitet, a kako bi jeftinije prošli prilikom pregleda.

Vještak saobraćajne struke iz Sarajeva Ševal Kovačević za „Avaz“ kaže da ovo predstavlja prvenstveno političko, pa onda ekonomsko pitanje.

– Niko nije protiv međusobnog priznavanja dokumenata između entiteta. Sporno je što nisu isti uvjeti. Prije tri godine u FBiH su nametnuti dodatni zahtjevi u pogledu testiranja ispravnosti ispušnih plinova. Dakle, niti jedna stanica tehničkog pregleda u FBiH ne može uraditi samo pregled bez eko-testa. U RS to nije tako – pojasnio je Kovačević.

Dodao je da je u FBiH vrlo rigorozan pravilnik za otvaranje stanice tehničkog pregleda.

– Zakon kaže da mora postojati određeni broj registriranih motornih vozila, a da bi se predao zahtjev za otvaranje stanice tehničkog pregleda. U FBiH ima oko 170 stanica za tehnički, a u RS, i pored dvostruko manjeg broja vozila, postoji više od 280 stanica – istakao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, ako se ne obustavi primjena odluke Ministarstva, onda će to dovesti do masovnog otvaranja novih stanica tehničkog pregleda, a na rubnim područjima između entiteta.

– Preko noći će se urušiti sistem tehničkih pregleda u FBiH. Federalnom ministru saobraćaja i inspektorima su svezane ruke. Prema trenutnoj situaciji, inspektori iz FBiH ne mogu da provjere vozilo kada se desi situacija da ono ne zadovoljava tehničke uvjete za kretanje. Inspektor neće moći doći u prostorije tehničkog pregleda u RS u cilju kontrole kako je to vozilo uspješno prošlo tehnički pregled – naglasio je Kovačević.

Kako saznajemo, na početku ovog procesa bio je zagovaran koncept da se izjednače cijene u oba entiteta te propišu isti zakonski uvjeti.

Ali od toga se odustalo jer bi to u suštini značilo centralizaciju države.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI