fbpx

Zašto Dodiku trebaju političke krize, kakvu igru igra Vučić i gdje je rješenje za BiH

Autor: Klix.ba

SARAJEVO - Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam u Novom Sadu za Klix.ba je komentirao novu krizu na političkoj sceni BiH prouzrokovanu blokadama iz entiteta RS, ali i ulogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u svemu tome.

“Ovo je već kao repriza nekih španjolskih serija jer smo u više navrata imali Dodikove najave o referendumima. Ovaj put je kao ozbiljnije zaprijetio, međutim sjećam se kada je bilo oko Dana RS-a pa je došao u Beograd na konsultacije, a Vučić je odreagirao u smislu ‘ako ste odlučili što ste došli da se konstatira'”, govori sugovornik.

Nakon jučerašnjeg sastanka u Beogradu Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba u regiji i izjava za medije, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić su poručili da se lider Srbije nije dovoljno distancirao od Dodikovih izjava ukoliko zaista poštuje suverenitet i integritet BiH.

Dodik nabacuje lopticu Vučiću koji ima dvostruku ulogu

“Vučić je sada išao na to da se traži rješenje u okviru institucija i da Srbija priznaje suverenitet i integritet BiH, dok je Dodik ostao na tome da će u dogledno vrijeme ići na referendumom. Mislim da Dodik ovdje Vučiću nabacuje lopticu, jer su se Vučić sada pojavljuje kao zaštitnik Srba u regiji, ali i čovjek koji smiruje situaciju u regiji”, mišljenja je Popov.

Odličan poznavalac političkih prilika u regiji kaže da Dodik zapravo dobro pliva u ovakvim krizama jer ga održavaju u političkom životu.

“Da nije zemljište, bilo bi nešto drugo, samo da se izazove kriza. On na tome opstaje i to je najtragičnije. Predstavlja ovo pitanje kao da je to pitanje opstanka RS-a, što nije točno. On tako privuče i opoziciju, na način da ne smiju biti protiv, jer bi onda bili izdajnici”, govori Popov.

On ističe da je zapravo priča banalna jer Dodik i ekipa oko njega u ovakvim situacijama imaju ogromnu političku i materijalnu korist.

“A narodu je sve gore zbog takve politike koja dovodi do izolacije RS-a, pa onda nema priliva investicija, a mladi odlaze. Ali to je oprobana priča u regiji, da je dobitna kombinacija nacionalizam plus populizam. Onda se ljudi ne obaziru da li imaju kruha i posla, već jednostavno taj plemenski zov ih privuče”, govori Popov.

Manje međunarodne zajednice, više domaćih igara

No da Milorad Dodik nije sam postoje, kaže Popov, lider HDZ-a Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović.

“Tome doprinose i drugi političari u BiH, koji se stalno zaklinju u Dejtonski sporazum. Evo treći entitet, a nema ga bez promjena Dejtonskog sporazuma. Tu igraju dupli pas Dodik i Čović. Ne zaboravimo da Izetbegović ide na unitarnu BiH koja opet nije propisana Dejtonskim sporazumom, pa opet nabaci loptu Dodiku da ovaj kaže da se radi ataku na RS.”

Na pitanje da li je to zapravo igra “nabacivanja” domaćih političkih lidera koji kroje sudbinu stanovnika BiH, Popov odgovara da se oni igraju više u onolikoj mjeri koliko je manje prisutna međunarodna zajednica.

“Kada su se primjenjivala bonska ovlaštenja tada toga nije bilo odnosno sve do 2006. godine kada je propao Aprilski paket i kada je Dodik zajahao nacionalističkog konja. Tada su stvari krenule nizbrdo. Ako pogledamo pažljivo Dejtonski sporazum, BiH je i dalje neka vrsta međunarodnog protektorata.

Međunarodna zajednica, ako je dala takav nesavršen Ustav BiH koji se može tumačiti ovako ili onako, onda je morala ili da ga promjeni poslije određenog vremena i da se pravi funkcionalna država ili moraju i dalje biti prisutni da arbitriraju. Ovako prepuštena sama sebi, BiH srlja samo na gora i dezintegrirajući snage stalno jačaju”, mišljenja je sugovornik.

Ima li rješenja i kako izgleda?

“Jedino Amerika može riješiti stvari, sa energičnijim pristupom kao što sada radi na Kosovu. Bez toga, ovako će biti stalno isto. Ovo je jedna kriza koja će se istopiti, ali će stanje ostati isto do naredne prilike kada zatreba da se zategnu odnosi. Ne vjerujem da će se Dodik usuditi da ide na taj referendum jer bi to bilo ozbiljno remećenje odnosa u regiji, točnije signal da se kreće u prekrajanja teritorija. Ne vjerujem da bi bilo ko na Zapadu to dozvolio, a još bi pod određene mjere pala i Srbija jer se zna da ima utjecaj na rukovodstvo Republike Srpske”, kazao je Popov.

Za kraj razgovora treba istaći da se za visoke zvaničnike u BiH i Srbiji vežu brojne afere, a kod naših istočnih susjeda se bliže i izbori, pa se cijela situacija može gledati i iz te perspektive.

“Aleksandru Vučiću za sada ovo sve odgovara. Beograd da je htio, mogao je zaustaviti Dodika i instalirati nekog drugog umjesto njega. Vučić sada ima dvostruku ulogu, šiti Srbe i miri regiji. Istovremeno on jača taj nacionalni i emotivni naboj pred izbore i time u zaborav padaju sve afere”, zaključio je Aleksandar Popov.

Autor: Klix.ba

ZADNJE VIJESTI