fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Zašto mediji bliski SDA forsiraju Zorana Čegara, a diskreditiraju Roberta Perića i Zorana Galića?

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba

SARAJEVO - Mnogi sa zanimanjem prate skorašnji izbor za čelnog čovjeka Federalne uprave policije, pa kako javljaju mediji bliski SDA u igri su Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformirane policije Federalne uprave policije, Ensad Korman, službenik FUP-a (iako je on izabran za zamjenika direktora FUP-a), Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, Mustafa Hujdurović, inspektor FUP-a, Milan Galić, aktualni policijski komesar Zapadnohercegovačke županije, Ljuban Frljić, načelnik Operativnog centra MUP-a SBŽ Travnik i Robert Perić, načelnik Terenskog ureda Jug Čapljina GP BiH.

Ako se zna kako je aktualni ministar unutrašnjih poslova Bošnjak, Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH propisuje da direktor ne može biti iste nacionalnosti što znači da u igri ostaju samo kandidati iz reda Hrvata odnosno Zoran Čegar, Zoran i Milan Galić, Robert Perić i Ljuban Frljić.

Zanimljivo, mediji bliski SDA po saznanju o imenima ovih kandidata pokušali su o svakome reći pokoju riječ, uglavnom u negativnom kontekstu, međutim jedino se nisu dotakli imena Zorana Čegara, a nisu iz razloga što je znano kako je isti godinama bitan igrač SDA, baš kao što su i spomenuti mediji, a iza tog istog Čegara realno je najviše afera od svih ovih kandidata. Budući znamo kakva je trenutna situacija u odnosima najjače političke stranke iz reda bošnjačkog naroda i najjčae iz reda hrvatskog naroda poželjno bi u startu bilo isključiti kandidaturu Zorana Čegara, jer zamislite ukoliko dobijemo još jednog “željka komšića” koliko će tek onda biti nategnuti odnosi između hrvatskog i bošnjačkog političkog vrha u BiH?

No, nemaju u SDA sluha za takve stvari, baš kao što ih nikada nisu ni imali i budite sigurni kako će svim silama gurati spomenutog Čegara, te u danima koji predstoje još više nastojati diskreditirati ostale kandidate, napose Roberta Perića za kojega pišu kako je zet Dragana Čovića, iako to nije istina budući da je Perić brat Dragana Perića, koji je pak oženio sestru od Čovićeve supruge Bernardice.

Stoga ne čude naslovi u glasilima SDA o tome kako Čović gura svoga čovjeka, iako se zapravo kao “Čovićevi ljudi” mogu tretirati i imena ostalih s ovog popisa, svih njih izuzev Čegara, pa je jasno što se u dotičnog ne dira, dok se ostalima traže manjkavosti kojih oni svakako imaju, ali kao što rekosmo ništa manje od Čegara.

Poprilično su se obrušili i na Zorana Galića, direktora DGS-a. Podsjećaju da je Granična policija BiH prva na udaru zbog migrantske krize, a što se Galiću i zamjera da nije bilo dobre organizacije i adekvatnog odgovora na dolazak migranata. Pitanje je traži li Galić drugu poziciju kako bi pobjegao od gorućeg problema s migrantskom krizom? U tekstuljcima iz kuhinje SDA navodi se još i to kako GP BiH posljednjih godina potresaju i druge afere, od “nestanka municije i policijske opreme iz skladišta, do upitne diplome direktora Galića, namještenih prijema kadeta i narušenih međuljudskih odnosa unutar samog rukovodstva GP-a”. O svim ovim temama smo i sami pisali, no ukoliko ćemo uspoređivati Galića i njegovog prethodnika na ovoj poziciji Vinka Dumančića možemo samo konstatirati “Bože žali što Galić prije nije došao na ovu poziciju”!

Milan Galić, iza kojeg se također vežu određene afere u ZHŽ-u, realno je jako tanak igrač u ovoj konkurenciji, baš kao i Ljuban Frljić tako da Zoran Galić i Robert Perić ostaju najozbiljniji protukandidati Zoranu Čegaru. I Galić i Perić imaju kvalitetnu podršku jednog dobrog dijela HDZ-a BiH, ali i Čegar još veću podršku SDA tako da se nekom većem napretku u radu Federalne policije u budućem razdoblju ne trebamo nadati pošto se biraju podobni a ne sposobni. Pa, ipak, ako bi tražili osobu s najmanje negativnih karakteristika u ovom trolistu to bi bio upravo Robert Perić. On u ovom trenutku najviše smeta bošnjačkoj političkoj vrhušci u Sarajevu, ali možda bi baš zato bilo dobro da jedan takav dođe na ovu dužnost. Pa taman mu Čović bio ćaća a ne bratov badžanak!
No, zbog opstrukcija i zaustavljenog procesa formiranja vlasti vrlo izvjesno je kako će doći i do blokiranja izbora direktora FUP-a s obzirom da bi Vladi prijedlog trebao uputiti još uvijek aktualni ministar Aljoša Čampara, koji, podsjetimo, dolazi iz redova SDA. Po svemu sudeći on to neće učiniti kao što je mjesecima čekao s prijedlogom za zamjenika direktora FUP-a te time omogućio Draganu Lukaču da ostvari nezakonite beneficije i dobije otpreminu u visini od 30.000 KM.
Na kraju nemojte biti iznenađeni ukoliko na ovu dužnost dođe neki posve novi kadar, recimo iz Komšićeve Demokratske fronte, jer nerijetko u bh politici najviše profitiraju oni koji se pojavljuju kao kompromisno rješenje, a Komšić i njegovi u tim vodama trenutno najbolje plivaju!

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});