fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Zašto se ovoliko čekalo s optužnicama?

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

MOSTAR - Mediji su ovih dana plasirali vijest kako će Državno odvjetništvo Republike Hrvatske uskoro podići optužnice protiv istaknutih nekadašnjih zapovjednika u ABIH. Među njima je i Atif Dudaković koji je i javno reagirao. Kao što su reagirali i iz SDA gdje se između ostalog pitaju zašto baš DORH podiže optužnice kada i BiH ima svoje institucije u kojima sjede i Hrvati, kao v.d. Glavnog tužitelja. Baš tako.

Što je spriječilo i Hrvate ali i druge savjesne radnike u institucijama koje trebaju procesuirati ratne zločince da kazne i one koji su činili zločine nad Hrvatima i njihovim svetostima te imovinom.

Protiv desetorice Hrvata Posavine se podižu pripremeljene optužnice dan nakon Božića a nijedna institucija BiH u kojoj mora biti i Hrvata (i ministarstvo pravde i sudstvo i tužiteljstvo) nije do sada moglo pripremiti optužnicu i optužiti nijednoga zapovjednika ABIH za zločine nad Hrvatima, a netko je te zločine morao zapovjediti. Promašen slučaj.

No, danas smo svjedoci da Hrvati imaju problema i kao povratnici na svoja ognjišta i tamo gdje su povratnici Hrvati u manjini, imaju problema te se i danas protiv njih rade zločini. Krade im se imovina, sjeku šume, protjeruje ih se prijetnjama o čemu postoji video snimka objavljena i na ovom portalu, oskvrnjuju im se groblja. Za sve navedeno će odgovarati – nitko ili rijetko tko.

A što je se čekalo do sada, pita se Dudaković, sa podizanjem optužnica. I u pravu je. Iako ratni zločin ne zastarjeva, pravda na ovom svijetu radi upravo to. Je li politički obojeno ovo što se iz DORH-a najavljuje. Možda. Jer da je „šestorka“ kojim slučajem oslobođena, onda možda ne bi nitko ni tražio da se procesuiraju zločinci nad Hrvatima. Nije istina da vrijeme liječi rane. Ljudi koji su izgubili nekoga svoga nikada neće oplakati žrtvu ali bi barem voljeli pravdu.

Još je Dudaković u rekaciji istaknuo da je njegov narod najveća žrtva. No, dobro, znači li to da pripadnici njegovog naroda koji su činili zločine nad Hrvatima trebaju ostati nekažnjeni?

Kaže Dudaković da su oni obranili Zagreb a ne Zagreb Bihać (?). Zatim da se on ne boji nikoga i neće bježati kao Jelić u Hrvatsku i Đukić u Beograd. Tu je komandant Petog korpusa počeo dokazivati da je pomalo senilan i da ni njemu nije stalo do pravde i istine jer ni njemu ni takvima nije stalo da se kazne svi zločinci.

SAD kao država ne prizna međunarodne sudove ali oni barem sude na vlastitom teritoriju pripadnike vlastite vojske ukoliko su činili zločine.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});