fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Zašto su u krivu svi koji egzistencijalne probleme Hrvata u BiH stavljaju ispred političkih?

Autor: Ivan Crnjac / Bild.ba

Politički problemi bh. Hrvata su jasni i pticama na grani. Više ih nitko ne osporava.

Čak ni u Hrvatskoj, koja je do nedavno imala nekoliko negatora tog problema. Riječ je o, uglavnom, nekim javnim osobama koje su plaćene iz raznih izvora povezanih s bošnjačkom politikom.

Sad su čak i oni shvatili i prihvatili činjenicu da ti problemi postoje. Više ne pokušavaju pravdati način izbora Komšića i preglasavanje Hrvata u domovima naroda.

Međutim, prešli su na drugu taktiku pa kažu, otprilike: Daytonski sporazum se ne poštuje, Hrvate se preglasava, ali to nije bitno jer Hrvati iseljavaju i ekonomski su devastirani.

Da, Hrvati iz BiH iseljavaju. Baš kao i Bošnjaci, Srbi i svi ostali nacionalno neopredijeljeni građani.

Međutim, taj problem je manji od političkih problema koje Hrvati imaju zato što se ta vrsta političke frustracije nema kome fakturirati.

HDZ je kriv za mnogo toga lošeg što se događa bh. Hrvatima, ali to ne mijenja činjenicu da ti i takvi Hrvati, potplaćeni, ekonomski i financijski devastirani, imaju svoja politička prava!

Neće netko tko crnči cijeli mjesec za 800 maraka biti manje gladan zbog konstitutivnosti, ali kako će mu, konkretno, dokidanje političkih prava pomoći ekonomski?

Je li nekom tko napušta rodni kraj i ide prati WC-ove u Njemačku lakše ili teže ako zna da ga u njegovoj matičnoj domovini netko preglasava? Je li mu lakše ili teže ostaviti rodnu kuću, oca, majku, prijatelje, ako zna da će na idućim izborima njegovim prijateljima, majci, ocu, netko iz čiste mržnje izabrati nekoga za koga nisu glasali?

Na koncu, ako ti netko ukrade politička prava, što će ga točno spriječiti u tome da te danas – sutra, nakon te krađe, uguši i ekonomski?

Nedostatak hrvatskih političkih prava u BiH je problem svih problema. On naprosto generira i sve druge probleme.

Kako očekivati da će vlast, koju nisi podržao i koja nema legitimitet iz naroda, donositi dobre odluke za taj isti narod u ekonomskom smislu?

Zašto bi oni koji su izabrani bošnjačkim glasovima danas-sutra donosili dobre ekonomske mjere za dijelove BiH u kojima su Hrvati dominantna većina?

Rješenjem hrvatskog pitanja u BiH sva druga pitanja bi sama od sebe došla na red. Lako bi se Hrvati obračunali s vlastitim lopovima i neradnicima kada bi im se to omogućilo. Ovako, uvijek postoji strah od preglasavanja i političkog nasilja pa se tim legitimnim predstavnicima kroz prste progleda i sve ostalo.

Druga stvar koju negatori problema hrvatskog političkog predstavljanja u BiH guraju umjetno u prvi plan jest broj Hrvata u BiH.

Taj broj nema nikakve veze s konstitutivnošću! Da sutra u BiH ostane živjeti svega dvadeset i petero Hrvata oni imaju pravo na trećinu vlasti i točka. A to je 17 izaslanika u federalnom, pet u državnom domu naroda i jedan u Predsjedništvu. Tko je onda ovaj 25. Hrvat bez funkcije? Pa Željko Komšić.

Bosna i Hercegovina je i hrvatska država. I to ne zato što to jamči Daytonski sporazum, nego Daytonski sporazum to i jamči jer je to politička realnost.

Kao što je, otprilike ovako, nedavno u jednom intervjuu rekao Zoran Milanović: Ako je Dayton prošlost, recite nam to. Imamo mi i neka druga rješenja.

 

 

Autor: Ivan Crnjac / Bild.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});