fbpx
Foto: RTV DOBOJ

Zastupnica u NSRS-u predložila majku za izaslanicu, na pitanje novinara odgovorila: ‘Nemojte me to pitati. Doviđenja’

Autor: Dnevno.ba

Novoizabrana zastupnica SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nina Bukejlović predložila je svoju majku Aidu Prešić za izaslanicu u Klubu Bošnjaka Vijeća naroda RS.

Središnje izborno povjerenstvo BiH ovjerilo je listu koju je predložila Bukejlović, a pored njene rođene majke koja je nositelj, na listi su još Vedran Sofić, Alma Vidojević i Adnan Isić.

Izbor izaslanika je na dnevnom redu sutrašnje sjednice NSRS-a, a da bi Aida Prešić sjela u udobnu izaslaničku fotelju bit će dovoljno da za nju glasa njena kći i novoizabrana izaslanica SNSD-a, inače bivša predsjednica Omladine SDS-a. Treba napomenuti da je Aida Prešić u dugogodišnjoj izvanbračnoj vezi s predsjednikom dobojskog SNSD-a i nekadašnjim šefom dobojskog SDS-a te dugogodišnjim gradonačelnikom ovog grada Obrenom Petrovićem, piše Capital.

Nina Bukejlović nije bila raspoložena odgovoriti na jednostavno pitanje – je li joj Aida Prešić majka.

„Nemojte me to pitati, ne želim odgovarati na to tko je kome majka ili otac“, kratko je rekla Bukejlović za Capital.

Na pitanje zašto je predložila majku za izaslanicu i smatra li da je to primjereno, kratko je rekla „doviđenja“ i prekinula razgovor.

Pored toga, treba istaknuti da je aktualni potpredsjednik dobojske Skupštine Miloš Bukejlović, koji se u javnosti spominje kao najozbiljniji kandidat za novog ministra pravde RS-a, donedavno bio muž Nine Bukejlović. Protiv njega je, kao što su jučer pisali mediji, Transparency international BiH podnio prijavu zbog sukoba interesa jer se nalazi na ukupno šest funkcija.

Posebno interesantno je da i Miloš Bukejlović ima svoju kandidatsku listu. Predvodi je Marko Jorgić, a na njoj su još Mladen Joksimović i Danijela Nikolić.

Kada je riječ o Doboju, i novoizabrani zastupnik Pokreta za državu Sevlid Hurtić predložio je svoju kandidatsku listu za Vijeće naroda RS-a. Nositelj liste je njegov rođak i donedavni vijećnik u skupštini Doboja Amir Hurtić, koji je prije nekoliko dana podnio ostavku na vijećnički mandat da bi mogao biti kandidat za Vijeće naroda. I Amiru Hurtiću će za izaslaničku fotelju biti dovoljno da za njega glasa samo rođak Sevlid.

Ni najveća oporbena stranka nije imuna na rodbinske veze, pa je tako nosilac kandidatske liste SDS-a i budući izaslanik ove stranke Nikola Kovačević, inače šurjak prvog čovjeka SDS-a Milana Miličevića. Za razliku od Prešić, Kovačević je dugogodišnji aktivist i funkcionar teslićkog SDS-a.

Pored njih, zanimljiva je kandidatska lista aktualnog ministra zdravlja i socijalne zaštite i novoizabranog narodnog zastupnika Alena Šeranića koji je za izaslanika u Vijeću naroda predložio svoju kolegicu i aktualnu ministricu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenku Golić.

Među nositeljima kandidatskih lista za izaslanike su i aktualna predsjednica Vijeća naroda Nada Tešanović (SNSD), dugogodišnji izaslanik SP-a Živko Marjanac, dosadašnji izaslanik NDP-a Vojislav Gligić, kao i banjalučki odvjetnik Darko Kremenović kojeg je predložio lider NPS-a Darko Banjac.

Nositelji lista su i dosadašnji zastupnik US Marinko Dragišić, funkcionar SPS-a Dragutin Škrebić, bivši DNS-ov zastupnik i ministar prosvjete i kulture Dane Malešević, dosadašnji zastupnici Ognjen Žmirić iz SNSD-a i Ljubiša Krunić iz PDP-a, zatim dosadašnji potpredsjednik RS iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković, dosadašnji zastupnik Mijo Perkunić, te bivši zastupnik SP-a Zdenka Gojković.

Aktualna DEMOS-ova ministrica trgovine i turizma Suzana Gašić za izaslanika u Vijeću naroda predložila je Dragicu Kovač koja je, što su mnogi već zaboravili, prije Gašić bila na čelu ministarstva, ali se povukla poslije svega nekoliko mjeseci.

Nositelj liste i budući izaslanik je i visoki funkcionar SDA Adil Osmanović, a iz reda ostalih u Vijeće naroda će ponovo Franc Sošnja iz SNSD-a, kao i njegova stranačka kolegica i aktualni tajnik Vijeća naroda Jovana Čarkić.

Podsjećamo, Nina Bukejlović je prije četiri godine bila izabrana za narodnu izaslanicu kao kandidatkinja SDS-a, ali joj je SIP oduzeo mandat zbog kršenja Izbornog zakona BiH. Naime, utvrđeno je da se Bukejlović na tim izborima izjasnila kao Bošnjakinja, dok se dvije godine ranije kada je izabrana za vijećnicu u dobojskoj skupštini izjasnila kao Srpkinja.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI