fbpx
Marko Todorov/Cropix

Zatražen ukidanje Zakona o rehabilitaciji i poništenje svih pravnih posljedica njegove primjene

Autor: dnevno.ba

Zastupnici manjinske koalicije “Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani” u srbijanskom parlamentu Aleksandar Olenik i Tomislav Žigmanov zatražili su u četvrtak, reagirajući na odluku o rehabilitiranju četničkog zapovjednika iz Drugog svjetskog rata, da se ukine Zakon o rehabilitaciji i ponište sve pravne posljedice njegove primjene.

Zahtjev je potaknut nepravomoćnom odlukom suda u Valjevu o rehabilitaciji Nikole Kalabića, jednog od četničkih vođa iz Drugog svjetskog rata i suradnika čelnika Ravnogorskog pokreta Draže Mihailovića.

Kalabić, kojemu se pripisuju brojni zločini nad srpskim civilima i komunistima, uhićen je u tajnoj operaciji 5. prosinca 1945. da bi ga 11. studenog sud proglasio narodnim neprijateljem i oduzeta mu je imovina. Okolnosti njegove smrti do danas nisu utvrđene, godinama se vodio kao nestao, da bi 65 godina kasnije, službeno bio proglašen mrtvim.

Odluku o Kalabićevoj rehabilitaciji, koju je od suda zatražila njegova unuka, osudio je veliki dio javnosti. Pojedine oporbene stranke i udruge civilnog društva zatražile su njeno ukidanje, a viši tužitelj u Valjevu najavio je žalbu, budući da je i prvobitna odluka vraćena na ponovno suđenje.

Zastupnici u srbijanskom parlamentu Olenik i Žigmanov u priopćenju su istaknuli da se Zakonom o rehabilitaciji iz 2011. godine ne utvrđuje je li Nikola Kalabić naređivao ili je i sudjelovao u ratnim zločinima tijekom Drugog svjetskog rata, već se, samo formalno, utvrđuje je li imao pravično suđenje.

– Svaka sudska odluka kojom se utvrđuje da nije imao pravično suđenje ukida raniju osuđujuću presudu te zbog nemogućnosti novog suđenja svi suradnici okupatora, izdajnici i ratni zločinci ostaju neosuđivani, ukazano je u priopćenju.

Podsjeća se da je na isti način rehabilitiran i vođa četničkog pokreta Dragoljub Draža Mihailović, te upozorava na rizik da će, ostane li Zakon na snazi, “svi ratni zločinci i suradnici okupatora ostati neosuđivani i to bez mogućnosti utvrđivanja njihove stvarne krivnje”.

– Zakonom o rehabilitaciji se pokušava od gubitnika rata, četnika, ustaša i ostalih zločinaca i suradnika okupatora napraviti pobjednike i zato će narodni zastupnici koalicije ‘Zajedno za Vojvodinu Vojvođani’ predložiti ukidanje tog zakona, ali i svih njegovih posljedica, a to su presude o rehabilitaciji koje su do sada donesene, istaknuto je u priopćenju.

Premijerka Srbije Ana Brnabić odbila je ranije ovog tjedna komentirati odluku o rehabilitiranju četničkog zapovjednika Nikole Kalabića.

– Imam prilično limitiran prostor da komentiram tu odluku. Sudski proces je u tijeku, odluka nije pravomoćna, rekla je novinarima Brnabić.

U srbijanskoj javnosti trenutno su mnogo glasnije osude rehabilitacije Nikole Kalabića i zahtjevi da ju sud poništi.

U jeku tih zahtjeva u Beogradu je u četvrtak grafit posvećen Draži Mihailoviću u beogradskoj Ulici Alekse Nenadovića osvanuo prebojan.

Na Mihailovićevom liku iscrtana je crvena zvijezda petokraka, a pored su ispisane poruke: “Ustaše, četnici, podjednako poklali” i “Stop rehabilitaciji zlikovaca”.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI