fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Zatraženo produženje pritvora za povratnika iz Sirije Jasmina Keserovića

Autor: BIRN

SARAJEVO - Državno tužiteljstvo zatražilo je produženje pritvora naredna dva mjeseca za Jasmina Keserovića, jednog od sedmorice osumnjičenih za učešće na sirijskom ratištu koji su 19. decembra avionom prebačeni u Bosnu i Hercegovinu, a zbog opasnosti od bjekstva, uticaja na svjedoke, mogućeg ponavljanja djela i jer je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili viša.

Tužitelj Ćazim Hasanspahić je kazao da Tužiteljstvo BiH sada traži produženje pritvora i iz drugih posebnih razloga, a ne samo zbog opasnosti od bjekstva, jer je istraga proširena i u prijedlogu su priloženi dokazi koji se odnose na više osoba koje su boravile u Siriji i viđale osumnjičenog Jasmina Keserovića tamo.

U narednom periodu, kako je rekao Hasanspahić, vršit će se dodatne provjere i ispitivanja onih koji su se u međuvremenu vratili iz Sirije, te da postoji opravdana sumnja da će Keserović, svjestan težine krivičnog djela za koje se sumnjiči, uticati na svjedoke.

– Uz prijedlog smo dostavili i video zapis na kome se nedvojbeno nalazi Jasmin Keserović koji poziva muslimane širom Europe i svijeta riječima ‘ustanite muslimani, ubijajte kršćane i njihove sluge, postavljajte im eksploziv (…) ubijajte ih onako kako ste u mogućnosti. Nemojte praviti razliku između civila i vojnika – naveo je tužilac.

Prema Tužiteljstvu, izlaskom Keserovića na slobodu, bila bi uznemirena javnost, koja je u velikoj mjeri bila upoznata sa ovim videom. On je kazao da je potjernica za Keserovićem raspisana 2015., a da je on među prvima 2013. otišao u Siriju, o čemu postoje materijalni dokazi, te da sedam godina nije bio dostupan pravosuđu BiH.

– Među dokazima je i izjava njegovog oca, Dževada Keserovića, koji ga je pozivao da se vrati, ali Keserović nije imao izraženu želju za povratak, već je suprotno pozivao i ostale članove porodice da mu se pridruže – rekao je Hasanspahić.

Senad Dupovac, advokat Keserovića, je kazao da su navodi Tužilaštva „bombastični”, zatraživši blaže mjere, odnosno kućni pritvor sa svog branjenika. On je rekao da je Keserović otišao u Siriju u momentu kada „ISIL nije postojao i kada nije bilo odluke o tome da je to teroristička organizacija”. U to vrijeme, prema Dupovcu, postojalo je „Arapsko proljeće” u Siriji.

– Sam odlazak u Siriju nije krivično djelo. (…) U kontekstu snimka Tužiteljstvo nije navelo ko je, kad i gdje snimao video i ko ga je objavio – rekao je Dupovac, tvrdeći da je Keserović u vrijeme nastanka videa bio u Kurdskom logoru.

On je istakao da Keserović nije pokušavao ukloniti nikakve tragove i dokaze, te da su nabrojani svjedoci iz prijedloga Tužilaštva BiH za produženje pritvora ustvari istražioci Državne agencije za zaštitu (SIPA), koji nisu boravili u Siriji, na što je tužilac Hasanspahić prigovorio, dodavši da se namjeravaju saslušati i određeni zaštićeni svjedoci.

Osim Keserovića, u BiH su prebačeni Emir Ališić, Senad Kasupović, Milarem Berbić i Hamza Labidi, Armen Dželko i Muharem Dunić, koji su također osumnjičeni za sudjelovanje na stranim ratištima i kojima je Državni sud u decembru odredio jednomjesečni pritvor.

Dosad je Državni sud osudio 26 muškaraca – na ukupno 51 godina i dva mjeseca zatvora – zbog odlaska na ratišta u Siriji, pokušaja odlaska ili regrutovanja drugih osoba za tu svrhu.

 

Autor: BIRN
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});