fbpx

Završetkom obnove tvrđave hercega Stjepana Hercegovina će dobiti još jedan jak turistički adut

Autor: dnevno.ba

Završetkom obnove tvrđave hercega Stjepana, Ljubuški će dobiti dodatan turistički adut – srednjovjekovnu tvrđavu koja će u skoroj budućnosti postati mjesto održavanja velikog broja manifestacija.

Tvrđava hercega Stjepana nalazi se na istaknutom vrhu brda Buturovica, na 396 metara nadmorske visine. Izgradnja tvrđave obično se pripisuje hercegu Stjepanu, premda je, zapravo, ta utvrda starija od njega.

Kompleks tvrđave sastoji se iz dva dijela: središnja kula četverokutnog oblika, popularno zvana ”Herceguša“, izgrađena je krajem 14. ili početkom 15. stoljeća, a zidina u obliku nepravilnog višekutnika s masivnim kulama nastala je u osmanskom razdoblju nakon 1472.

U listopadu 2003. godine utvrda je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Obnova kroz EU projekte

Tvrđava je dugo vremena bila zapuštena i prijetila je opasnost od urušavanja, no posljednjih godina intenzivno se radi na njezinoj restauraciji, rekonstrukciji i obnovi.

– Radovi koji se odvijaju u sklopu EU projekta ”Heritage Revived” privode se kraju i trebali bi biti gotovi do kraja lipnja. Cilj tog projekta je očuvati, valorizirati i promicati kulturno-povijesnu baštinu u pograničnim područjima, a kod nas su to tvrđava herceg Stjepana i rimski vojni logor Gračine u Ljubuškom – kazao je Feni ravnatelj Razvojne agencije Županije zapadnohercegovačke (HERAG) Radoslav Luburić.

Po njegovim riječima, radovi koji se trenutno izvode najzahtjevniji su do sada i najveći što se tiče financija. U sklopu tih radova obnovljen je središnji dio kule ”Herceguše” i okolni zidovi koji su bili u ruševnom stanju.

– Kroz dva projekta odrađena u programu prekogranične suradnje s Crnom Gorom asfaltirali smo pristupnu cestu te preko projekta „Fort-Net” obnovili jugoistočne bedeme koji su bili najugroženiji i koji su predstavljali opasnost za domove koji se nalaze ispod same kule – dodao je Luburić.

Do sada je završeno oko 60 posto posla, ocijenio je Luburić, te je najavio nastavak aktivnosti na rekonstrukciji i obnovi tvrđave, kao i na uređenju posjetiteljskog centra na rimskom nalazištu Gračine:

– Kad sklopimo sve ovo s prirodnim ljepotama Ljubuškog i okolice, moći ćemo zadržati posjetitelje više dana. Ne samo mi, već i čitava Hercegovina.

Aplikacija za UNESCO

Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić kazao je kako je do sada u obnovu tvrđave uloženo između jedan i pol milijuna i dva milijuna maraka.

– Mi nećemo stati na ovome, idemo dalje. Priprema se na novi Interreg natječaj koji ide na jesen. Gore ima još puno posla i trebat će još rada i truda da stari grad zasja u punom sjaju. Naša tvrđava je nacionalni spomenik nulte kategorije, kada restauriramo tvrđavu nadam se da će se steći uvjeti kako bi tvrđava bila proglašena zaštićenom baštinom na UNESCO-voj listi – istaknuo je.

Gradonačelnik je podsjetio kako se pored radova na tvrđavi hercega Stjepana uređuje posjetiteljski centra na rimskom nalazištu Gračine, u sklopu kojega će biti muzej.

Kada se sav posao privede kraju Ljubuški će dobiti još jedan jak turistički adut, ocijenio je Markotić.

– Obnova tvrđave uvelike će pridonijeti našoj turističkoj ponudi. Ljubuški je odavno etabliran na turističkoj karti BiH, od prirodnih do kulturno-povijesnih znamenitosti. Mogućnosti nakon obnove tvrđave su beskonačne. Nakon završetka obnove, tvrđava će postati dragulj naše ponude – zaključio je gradonačelnik Ljubuškog.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI