fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Zaživjela Udruga Razvojačenih Branitelja HVO-a ZE-DO Kantona

Autor: Dnevno.ba

ZENICA - U Zenici je dana 17.03.2019 godine održan sastanak URB HVO-a ŽZH i UZB/Borci BiH ZE-DO kantona. Sastanak je organizirala UZB/Borci BiH ZE-DO Kantona zajedno s podružnicama te udruge iz Kaknja, Tešnja, Doboj Juga, Breze, Ilijaša, Vareša, Olova, Zavidovića, Žepča, Maglaja, i Zenice II.

Na sastanku su bili predstavnici URB HVO-a ŽZH Vlado Marušić Predsjednik udruge, Borislav Brzica tajnik, i Tomislav Lovrić, član UO udruge, dok je UZB/Borci BiH predstavljao Zlatko Suvajac Predsjednik UZB/Borci BiH ZE-DO Kantona, Sado Meclanović, član UZB/Borci BiH, Podružnica Tešanj, Ivan Kajinić ,Predsjednik UZB/Borci BiH-Podružnica Tešanj,i Anton Ivanković, Predsjednik UZB/Borci BiH-Podružnica Zenica II.

Na sastanku se raspravljalo o aktualnom trenutku u kojemu se nalaze razvojačeni Branitelji u FBiH, te ostvarivanje njihovih prava u FBiH sadržanim u Rezoluciji Branitelja kao i sva druga pitanja kojima bi se poboljšao njihov položaj.

Predsjednik UZB/Borci BiH ZE-DO Kantona Zlatko Suvajac se osvrnuo na teško stanje njegovih članova u ZE-DO Kantonu, te o svim mjerama koje je on zajedno s članovima te udruge poduzeo poradi poboljšanja položaja njihovih članova. Isto tako je naglasio kako nije zadovoljan s metodama i potezima koje poduzima UZB/Borci BiH iz Ljubuškoga jer nikada nisu izvještavali svoje podružnice o aktivnostima i mjerama koje je ta udruga na nivou FBiH poduzimala, a da pri tome nisu nikada pravodobno izvještavali svoje podružnice a ni njega kao predsjednika na nivou ZE-DO Kantona. Stoga je njegova udruga u ZE-DO Kantonu odlučila promijeniti naziv udruge i krenuti drugim putem kao samostalna pravna osoba koja neće sudjelovati ni u kakvim aktivnostima i mjerama koje imaju za cilj blokirati prometnice i granične prijelaze u FBiH, koje ometaju nesmetan promet ljudi, roba i usluga, a isto tako može dovesti do nesagledivih posljedica i za razvojačene Branitelje i predstavnike policije, te za sve druge učesnike u prometu,već će svoja prava tražiti isključivo institucionalnim putem.

Napomenuo je također kako je on u razgovoru sa svojim članovima kojih ima nekoliko tisuća u ZE-DO Kantonu uvidio kako je potrebito osnovati braniteljsku stranku u BiH kako bi razvojačeni Branitelji u FBiH lakše ostvarili svoja prava, u općinama, županijama, FBiH i BiH za što objektivno razvojačeni Branitelji imaju kapaciteta i snage.

Izrazio je također prijedlog da njegova nova udruga na području ZE-DO Kantona sklopi savez sa URB HVO-a ŽZH kao i sa svim drugim udrugama iz rata u FBiHkoje rezoniraju kao URB HVO-a ŽZH i njegova udruga poradi lakše ostvarivanja prava razvojačenih Branitelja u FBiH koji nisu riješili svoj status.

Ivan Kajinić,Predsjednik UZB/Borci BiH-Podružnica Tešanj je govorio o svim aspektima borbe njihove udruge za ostvarivanje prava njihovih članova u cijeloj FBiH,izražavajući mišljenje kako se politika uvukla duboko među razvojačene Branitelje u FBiH te su rukovodeći ljudi koji se nalaze u tzv. “kampu heroja“ igrači određenih političkih stranaka što je evidentno jer se u to sam uvjerio u nekoliko navrata.

Vlado Marušić, predsjednik URB HVO-a ŽZH je naglasio kako je ta udruga promijenila naziv 15.03.2018. godine iz razloga što su se podružnice UZB iz Širokog Brijega, Posušja i Gruda, kao i UZB ŽZH na čijem je čelu razišle s rukovodstvom UZB/Borci BiH iz Ljubuškog zbog laži i medijskog blaćenja rukovodstva te udruge,na predstavnike UZB ŽZH, ali i zbog metoda rukovodstva te udruge koji su svako malo organizirali blokade graničnih prijelaza i prometnica u FBiH.

Zbog svih tih razloga UZB/ŽZH je promijenila svoj naziv u URB HVO-a ŽZH i odlučila kako nikada više neće vršiti niti sudjelovati u blokadama graničnih prijelaza i prometnica u FBiH već će svoja prava tražiti institucionalnim putem u ŽZH i RH, a da pri tome ikada neće napustiti niti jednog razvojačenog Branitelja u FBiH bez obzira kojoj vojnoj komponenti pripada a koji nisu organizirani kao URB HVO-a Ž-a,te će pomoći na svaki mogući način razvojačene Branitelje u FBiH ali je također napomenuo kako razvojačeni Branitelji u FBiH nikada neće dobiti svoja prava sadržana u izvornoj Rezoluciji Branitelja jer vladajuće garniture vlasti u FBiH, nikada neće izraditi jedinstveni registar Branitelja te javno ga objaviti kao i javno objaviti spisak korisnika prava,niti će im dati Braniteljski dodataka kako to UZB/Borci Bih traži jer je barem polovica od 577 000 pripadnika oružanih snaga u FBiH lažno kao i polovica od 137 000 korisnika prava iz rata, a to niti jedna politička opcija u FBiH neće učiniti jer bi u suprotnom nestala s političke scene.

Zbog svih tih razloga je URB HVO-a ŽZH krenula u institucionalnu borbu za prava njihovih članova u ŽZH i RH, a slijedeći izvornu Rezoluciju Branitelja.

Nakon izlaganja svih predstavnika navedenih udruga donijeti su slijedeći:

Z A K L J U Č C I

1.UZB/Borci BiH ZE-DO Kantona te njene podružnice u: Kaknju, Tešnju,Doboj jugu, Brezi, Ilijašu, Varešu, Olovu, Zavidovićima, Žepču, Maglaju i Zenici II su odlučile promijeniti svoj dosadašnji naziv iz UZB/Borci BiH ZE-DO Kantona kao i njihove podružnice u novi naziv koji glasi: Udruga Razvojačenih Branitelja HVO-a ZE-DO Kantona (URB HVO-a ZE-DO Kantona), te sve navedene podružnice s istim nazivom,

2.URB HVO-a ŽZH i URB HVO-a ZE-DO Kantona zajedno s njenim podružnicama će u skorije vrijeme sklopiti savez udruga u FBiHsukladno Zakonu o udrugama i fondacijama u FBiH,

3.Predstavnici URB HVO-a ŽZH i URB HVO-a ZE-DO Kantona i njene podružnice će u skorije vrijeme krenuti u osnivanje braniteljske stranke u BiH, navodi se u priopćenju URB HVO-a ŽZH.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});