fbpx

Zbog Izetbegovića Radončić ne želi prisustvovati sastanku lidera sa članovima PIC-a

Autor: Patria

SARAJEVO - Nakon što je predsjednik SBB-a dobio poziv od Visokog predstavnika Valentina Inzka u kojem se kaže da „Upravni odbor Vijeća za provedbu mira predlaže da se sastane s Vama u svojstvu lidera političkih stranaka koje su trenutno u izvršnoj vlasti i čine parlamentarnu većinu na državnom nivou 08. prosinca 2017 godine“, Press centar SBB-a priopćava:

– Fahrudin Radončić je upoznao Visokog predstavnika da neće učestvovati na ovom sastanku iz prostog razloga što je predsjednik SDA, gospodin Bakir Izetbegović, još u prosincu prošle godine, a nakon toga i u martu ove godine, tražio od SBB-a da napusti vladajuću koaliciju. SBB je redovno informirao javnost i gospodina Izetbegovića da SDA treba hitno sastaviti novu parlamentarnu većinu i da uopće nije problem da SBB napusti jednu ministarsku poziciju u Vijeću ministara BiH, četiri ministarske pozicije u Vladi Federeacije, te preostale pozicije u tri kantona (u ostalih sedam kantona SBB uopće nije u vlasti). Sve ove pozicije su na raspolaganju koaliciji SDA – HDZ, odnosno Savezu za promjene.

SBB stoga ponovo poziva Izetbegovića da napokon napravi novu parlamentarnu većinu. SBB smatra da nema potrebe da njegov predsjednik prisustvuje sastancima nepostojeće vladajuće koalicije na nivou BiH i za sve već nastale posljedice politički drži odgovornim isključivo gospodina Izetbegovića.

S dubokim poštovanjem prema Vijeću za implementaciju mira i Vama osobno, smatrajte našu odluku definitivnom.

Autor: Patria

ZADNJE VIJESTI