fbpx

“Zbog mlađih generacija koje dolaze moramo se stalno podsjećati i odavati počast svima koji su dali svoje živote”

Autor: dnevno.ba

Melika Mahmutbegović koja obnaša dužnost potpredsjednice Federacije Bosne i Hercegovine uputila je čestitku građanima Bosne i Hercegovine u povodu 9.svibnja - Dan Europe.

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović uputila je  čestitku povodom Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana „Zlatnih ljiljana”.

Njenu čestitku prenosimo u cjelosti:

“Obilježavanjem bitnih datuma iz historije je prilika da se prisjetimo jednog perioda koji je bio izuzetno težak, obilježen strašnim stradanjima, ljudskom golgotom nesagledivih posljedica i pokušajem brisanja svih vrijednosti ljudskog dostojanstva i civilizacije uopće. Jedan takav datum je, zasigurno 9. maj 1945. godine kada su narodi Evrope, uz pomoć saveznika, uspjeli odnijeti historijsku pobjedu nad nacističkim totalitarizmom i fašizmom.

Zbog mlađih generacija koje dolaze moramo se stalno podsjećati i odavati počast svima koji su dali svoje živote kako bi se pobijedile sile zla i nastaviti baštiniti civilizacijske, evropske i vrijednosti antifašizma, a to su borba protiv mržnje, netolerancije, vjerske i nacionalne isključivosti.

Pet decenija kasnije, najbolji sinovi Bosne i Hercegovine, pripadnici svih njenih naroda i građana, složni i ujedinjeni pod zastavom međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i njene legitimne oružane i vojne snage, Armije Republike Bosne i Hercegovine su, u borbi za vlastiti život, za očuvanje jedine domovine, države Bosne i Hercegovine, te za očuvanje svih onih evropskih i ljudskih vrijednosti od prije 50-tak godina stali pred četvrtu vojnu silu evropskog kontinente i pokazali i dokazali kako se goloruk narod može organizovati i pobijediti u očuvanju našeg ideala zvanog država Bosna i Hercegovine. Pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine i dobitnici najvećeg vojnog priznanja „Zlatni ljiljan“ su se borili za istinske vrijednosti na kojima jedino može postojati mirna i prosperitetna naša Bosna i Hercegovina – to su vrijednosti suživota, tolerancije, vjerskog i nacionalnog razumijevanja i prožimanja, jednom riječju, to je naša hiljadugodišnja Bosna i Hercegovina, spoj orijenta i okcidenta, jedinstvena izmiješanost koja nas spaja, a ne razdvaja!

Naša dužnost je da pamtimo herojske uspjehe i podvige naših boraca i da na putu jačanja i izgradnje naše Bosne i Hercegovine budemo dostojni žrtava koje su hrabro i nesebično podnijeli u borbi za slobodu i bolje sutra svih naroda i građana Bosne i Hercegovine.

Svim građanima Bosne i Hercegovine čestitam Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, a nosiocima najvećeg ratnog priznanja Armije RBiH njihov praznik, dan „Zlatnih ljiljana”

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI