fbpx

ZBOG NESPOSOBNOSTI TUŽITELJSTVA BiH I DRŽAVNIH TUŽITELJA: Sud BiH odbacio još jednu optužnicu Tužiteljstva BiH!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Nije više nikakva javna tajna, da su tužitelji Državnog tužiteljstva Bosne i Hercegovine, zbog razornog dejstva njihovog neznanja, pravne nekopetentnosti i profesionalne nemoralnosti postali najveća prijetnja po istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine, piše Josip Šimić-Đinđić!

U mjesecu studenom i prosincu 2021. godine, portal Dnevno.ba je napravio detaljnu analizu ukazujući, da je Tužiteljstvo BiH u profesionalnom kolapsu, kao i na profesionalni sunovrat optužnica tog Tužiteljstva.

U tim člancima, koje možete pročitati, kao vezane tekstove u sklopu ovoga članka, se između ostaloga navodi, da je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, posljednjih mjeseci, odnosno godinu dana pred Sudom Bosne i Hercegovine izgubilo preko 10-ak optužnica, što dalje jasno ukazuje na činjenicu, da državni tužitelji u krivičnim istragama, podižući optužnice u krivičnom postupku pred Sudom BiH, postupaju površno, neozbiljno, neadekvatno i neprofesionalno.

Tako je Tužiteljstvo BiH pred Sudom Bosne i Hercegovine jučer izgubilo još jednu u nizu optužnica.

Kako je jučer saopćeno iz Državnog suda, Sud Bosne i Hercegovine je rješenjem od 21. 12. 2021. godine odbacio optužnicu koja osumnjičenog Milenka Stanića tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a sve u vezi s članom 180. stav 1. istog Zakona.

Iz Suda BiH, dalje pojašnjavanju, da je prije donošenja odluke o optužnici dopisom pozvao Tužilaštvo BiH da uredi optužnicu, između ostalog i zbog činjenice da osumnjičenom  nisu predočeni svi inkriminirajući navodi i djela navedena u optužnici, te nakon toga utvrdio da Tužilaštvo BiH nije postupilo na način kako je u dopisu navedeno.

Optuženom Milenku Staniću se podignutom optužnicom na teret stavlja znatno veća kriminalna količina od one koja mu je predočena prilikom ispitivanja u istrazi, što zapisnik o ispitivanju osumnjičenog čini manjkavim. Stoga, s obzirom da u skladu sa članom 225. stav 6. ZKP BiH Tužilaštvo nije moglo podići optužnicu jer osumnjičenog nije ispitalo na okolnosti svih inkriminacija za koje ga tereti, a na šta je bilo pozivano dana 19.11.2021. godine, to je Sud postupio u skladu s odredbom člana 148. stav 3. ZKP BiH, te donio odluku o odbacivanju optužnice” – navedeno je u jučerašnjem saopćenju Suda BiH.

VEZANI TEKSTOVI NA OVU TEMU:

  1. https://www.dnevno.ba/vijesti/tuziteljstvo-bih-je-u-profesionalnom-kolapsu-241825/?fbclid=IwAR1HwwiGmb3AfgbpgcQL2qitL0szAw8HkktOTdXxm4PaJ6wKlxbfqNsDaag
  2. https://www.dnevno.ba/kolumne/profesionalni-sunovrat-optuznica-tuziteljstva-bih-243759/?fbclid=IwAR1q9T8e0XQc_TlbTrHPmT0e9HHtKt3koNS75q_VrL58jDmVX_4QM5rDBPQ

Autor: Josip Šimić-Đinđić

ZADNJE VIJESTI