fbpx

ZBOG ZLOUPOTREBA U VEZI SIGURNOSNIH PROVJERA: Tužiteljstvo BiH istražuje i Faruka Zubčevića, direktora KPZ-a Sarajevo!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

“U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine formirano je nekoliko krivičnih prijava, koje se odnose na lice navedeno u Vašem upit te se u istim poduzimaju Zakonom propisane mjere i radnje u cilju donošenja tužilačke odluke”, navedeno je u odgovoru.

Naime, dana 30. 12. 2021. godine, Tužilaštvu BiH, prijavljen je Faruk Zubčević, što je, kao direktor Kazneno popravnog zavoda poluotvorenog tipa Sarajevo, zloupotrebom svog polažaja i ovlašćenja sa umišljajem, postupajući protivno Zakonu o zaštiti tajnih podataka u BiH (Službeni glasnik BiH broj 54/05 i 12/09);

– postupajući protivno članu 35. i članu 36. Zakonu o zaštiti tajnih podataka BiH (Službeni glasnik BiH broj 54/05 i 12/09) nakon izdavanja rješenja da ne postoji sigurnosna smetnja za pristup tajnim podacima stepena povjerljivo, nije podnosio zahtjeve za izdavanje dozvole ministru sigurnosti BiH, u skladu s čl. 36. Zakona, iako je znao da je rok za izdavanje dozvole 30 dana od dana prijema rezultata sigurnosne provjere, stoji.

– postupajući protivno članu 33. stav 2. Zakonu o zaštiti tajnih podataka BiH (Službeni glasnik BiH broj 54/05 i 12/09), zahtjeve za osnovnu sigurnosnu provjeru uposlenika Zavoda koji su predmet osnovne sigurnosne provjere, nije upućivao Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

S toga je, Faruk Zubčević, direktor KPZ Sarajevo, postupajući suprotno zakonskim i podzakonskim aktima, te protivno svojim ovlaštenjima i izvan interesa službe obavljao nezakonite radnje protivne Zakonu o zaštiti tajnih podataka u BiH (Službeni glasnik BiH broj 54/05 i 12/09), navedeno je u dokumentima.

Naime, zbog zloupotreba sigurnosnih provjera, već je dva puta podizana optužnica protiv direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, koji je još uvijek pod istragom Tužilaštva BiH, zbog više krivičnih djela!

Prema saznanjima ovog portala, Zubčević već duže vremena prijeti i ucjenjuje uposlenike toga Zavoda, koji mu nisu poslušni, kako neće proći sigurnosne provjere, te da će to s Osmicom završiti.

Prema Zubčevićevoj biografiji, isti je od 2003. godine radio u Federalnoj Obavještajno-sigurnosnoj službi (FOOS)-poslovi na zaštiti ustavnog sistema i separatizma, a od 2005. godine se nalazio u OSA/OBA BiH-Kabinet glavnog inspektora, do imenovanja na poziciju direktora KPZ-a Sarajevo u studenom 2017. godine! Zubčević čak i ne krije, da je dobar sa Osmicom!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

ZADNJE VIJESTI