fbpx

ZELENSKI: Okupator želi oteti pravo Ukrajinaca na život

Autor: dnevno.ba

U 90 dana ruske invazije na Ukrajinu poginule su tisuće ljudi. Ne samo vojnici nego i velik broj civila. Ljudima koji s time žive svaki dan nije lako.

– Mislim da je ovo velika cijena, ljudski životi neprocjenjivi su i nije u redu da mladi ginu. Diplomacija mora pronaći rješenje, rekao je ukrajinski časnik Aleksej Kolesnikov iz Harkivske regije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priznaje da je situacija na istoku zemlje, na crti bojišta u Donbasu, vrlo teška, te da Rusija uvodi nove snage u borbu, kako bi proširila okupirani teritorij. Slično je i istočno od Harkiva, kao i u Hersonu te oko Zaporižja.

– Idući tjedni rata bit će teški. Moramo biti svjesni toga. No, nemamo drugog izbora nego boriti se. Boriti se i pobijediti. Osloboditi našu zemlju i naše ljude. Jer okupator želi oteti ne samo dijelove nego sve što imamo. Uključujući i pravo Ukrajinaca na život, rekao je Zelenski.

Kijev obilježava tri mjeseca invazije komemoracijama za poginule vojnike i civile u ruskoj agresiji. No, svakodnevni život u prijestolnici sada je gotovo normaliziran. Broj poginulih u ova tri mjeseca nemoguće je procijeniti. Obje strane uglavnom objavljuju protivničke gubitke, što se treba uzeti sa sumnjom. Ipak, Zelenski priznaje da na istoku zemlje dnevno gine i do stotinu ukrajinskih vojnika.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI