fbpx
Foto: EPA-EFE

ZELENSKIJ: Sloboda mora pokazati da ljudima služi bolje nego tiranija

Autor: dnevno.ba

Sloboda mora pokazati da služi ljudima bolje nego tiranija, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, obrativši se donatorskoj konferenciji europskih država u Varšavi za ratom pogođenu Ukrajinu, zemlju koja dnevno treba 12 tisuća tona humanitarne pomoći.

Volodimir Zelenski je na skupu u organizaciji Poljske i Švedske izjavio da se rat u Ukrajini ne odlučuje samo na bojištu, nego i u sferi ekonomije, humanitarne pomoći i organizaciji, kako je rekao, normalnog života za ukrajinske građane.

– Sloboda mora pokazati da ljudima služi bolje nego tiranija. Tako sloboda pobjeđuje i zato je ova konferencija važna, rekao je Zelenski u obraćanju putem videoveze iz Kijeva.

Istaknuo je da su Ukrajina, Europa i cijeli svijet na putu prema pobjedi.

Na skupu na kojem sudjeluju i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen Zelenski je ponovio da Ukrajina mora po ubrzanom postupku dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal, koji je prisutan na konferenciji u Varšavi, rekao je da Ukrajini za pobjedu trebaju četiri stvari – oružje, sankcije, sredstva i europska perspektiva.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki nazvao je ruski napad na Ukrajinu genocidnim ratom. Naglasio je kako će se učiniti sve da se e zaustavi Rusija i osigura ukrajinska pobjeda.

Iznio je podatak da Ukrajini treba 12 tisuća tona humanitarne pomoći dnevno, a trenutno ih dobiva tri tisuće, zbog čega su nužne ovakve donatorske konferencije.

– Znamo jako dobro da ne branite samo svoju domovinu, neovisnost i slobodu, nego i našu. Nastavit ćemo vas podržavati u svakom mogućem pogledu i dobit ćete ovaj rat, poručio je Ukrajincima poljski premijer.

Hrvatsku, koja će Ukrajini donirati pet milijuna eura pomoći, na konferenciji predstavlja premijer Andrej Plenković.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI