fbpx

Željko Komšić komentirao ‘ambicije Zagreba’. Poslao poruku Milanoviću i Plenkoviću: ‘Što je babi milo, to joj se i snilo’

Autor: dnevno.ba

Drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je u srijedu kako neće biti nikakvih novih pregovora o izmjenama izbornog zakona u njegovoj zemlji uz posredovanje dužnosnika Europske unije ustvrdivši kako su drugačije tvrdnje tek želje nekih ljudi.

Komšić je novinarima u Sarajevu kazao kako postoje naznake da bi u narednim danima u BiH mogao doputovati predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, ali da se tada neće razgovarati o izmjenama izbornog zakona.

“Nema takve najave a i da ima mislim da su Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije i Michel daleko pametniji ljudi da bi upali u takvu vrstu blata u kojeg smo uvučeni i potpuno nepripremljenim razgovorima oko izmjena izbornog zakona, ucjenama Zagreba i HDZ-a kada je riječ o tome”, izjavio je Komšić koji je potvrdio kako će se u listopadu ponovo kandidirati za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata.

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković ranije je najavio kako očekuje dolazak nekog od visokih dužnosnika EU u BiH s ciljem poticanja dogovora o izmjenama izbornog zakona a predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je nakon toga kazao kako takav posjet očekuje 22. svibnja.

Nitko od njih nije kazao tko bi iz EU zapravo trebao doći.

Premijer Plenković i hrvatski predsjednik Zoran Milanović snažno se zalažu za dogovor o izmjenama izbornog zakona BiH kako bi se izbori zakazani za 2. listopada proveli po novim pravilima i na kojima bi Hrvati imali zajamčeno pravo biranja svojih predstavnika u tijelima vlasti poput Predsjedništva BiH i Doma naroda parlamenta Federacije BiH.

Nakon što su višemjesečni pregovori propali Središnje izborno povjerenstvo BiH je odlučilo kako će se izbori ipak održati i to sukladno odredbama važećeg (neustavnog opa.a.) izbornog zakona.

Komšić je u srijedu ocijenio kako su pregovori morali propasti jer su od početka postavljeni na pogrešne temelje.

“Zbog toga je naravno moralo doći do kraha cijele te priče. A što se tiče ambicija Zagreba, predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića u vezi sa izmjenama izbornog zakona, pa onda Dragana Čovića, HDZ-a BiH i HNS-a da će im sada netko ponovo ovdje doći i natjerati da se otvaraju nove runde pregovora oko izmjena izbornog zakona, rekao bih da se sve sadrži u onoj narodnoj: ‘Što je babi milo, to joj se i snilo’”, kazao je Komšić.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI