fbpx

ŽELJKO KOMŠIĆ: Ne mogu obećati da neće biti rata

Autor: Dnevno.ba

Željko Komšić, jedan od dvojice bošnjačkih članova Predsjedništva BiH, dao je intervju za Radio Sarajevo. Izdvajamo najzanimljivije dijelove, a ostatak pročitajte na poveznici.

Komšić: Hoće li ga biti nije pitanje za mene, nego za one koji ruše ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Bojim se da je uslijed svakodnevnih rasističkih ispada i uslijed konkretnog antidržavnog djelovanja znatno sužen prostor za razgovor. Naprosto moramo biti spremni konkretno odgovoriti na svaku realnu prijetnju.

Borba protiv rasizma, diskriminacije i nasilja nekada zahtijeva izlazak iz političke arene. Moja generacija dobro razumije što znači ne željeti rat danas, a sutradan ratovati za opstanak. Volio bih ljudima reći da rata neće biti. Ali niti imam osnove niti moći za takvo obećanje.

Želio bih više no bilo tko drugi da rata nikada ne bude. Ali isto tako, ne želim, kao ni većina građana ove zemlje, živjeti u poniženju. Želim živjeti dostojanstveno. Jer mi to pravo daje svo pozitivno naslijeđe ljudske civilizacije i kulture. Ali ako mi neko to pravo hoće oduzeti – neću dopustiti da mi se oduzme. Iscrpit ćemo sve mogućnosti dostojanstvenih pregovora, politike koja neće odustati od principa, ali ako rušitelji ove države misle da će je u miru uništiti – neka znaju da neće.

Radiosarajevo.ba: Kako je moguće da EU – a ne samo oni – birokrati na direktan način bojkotiraju presude Europskog suda za ljudska prava koji jasno traži vraćanje prava građanima Bosne i Hercegovine i apelira na jedino moguće građansko uređenje zemlje?

Komšić: Moguće je zato što Bosna i Hercegovina nije njihova država. Nemojte očekivati od europskih birokrata da se više bore za Bosnu i Hercegovinu od nas samih. Ako se mi budemo za to zalagali na što nam daju pravo presude Europskog suda za ljudska prava, ako budemo uporni, izborit ćemo se. Posustanemo li, ne samo da se nećemo izboriti, nego ćemo dovesti u pitanje opstanak naše države. Sudbina naše države prije svega je u našim rukama. To nas uči povijesno iskustvo, ali i sadašnje okolnosti. Birokrati budu i prođu. Oni se mijenjaju, ali vrijednosti, pravni standardi i principi ostaju. Mi lako možemo odustati od nekih birokrata u koje se možemo razočarati, ali ne smijemo odustati od svojih principa, koji su demokratski i civilizacijski.

Radiosarajevo.ba: Socijaldemokratska partija BiH je izašla iz pregovora o izbornoj reformi, slično je reagirala SDA, kava je pozicija DF-a i kako uopće sada vidite taj proces?

Komšić: Pozicija DF-a je poznata. Nema smisla pregovarati o izmjenama Ustava i izbornog zakona dok s druge strane Milorad Dodik podržan Rusijom i profašističkim strujama u Europi kreće u razbijanje Bosne i Hercegovine.

Dobro je da i druge probosanske stranke dijele taj stav. Kada se zaustavi udar na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i suzbije narušavanje mira koje dolazi od Dodika, tek onda se može razgovarati o izmjenama Ustava i izbornog zakona na bazi presuda Europskog suda za ljudska prava, koje su naložile otklanjanje diskriminacije građana a ne produbljivanje etničkih podjela kroz izborni sistem, kako bi to željeli profašistički jataci Dodika i Orbana, iz HDZ-a BiH.

Radiosarajevo.ba: Posljedično, postoji svijest i snaga da se razvije istinski probosanska fronta za obranu države i da se on izmakne iz okvira dnevne politike, sitnog šićara i “sine pameti”. Koliko u svemu tome ima iskrenosti?

Komšić: Pozivam na to već godinama. Zbog takvog pristupa i takvog poziva bio sam meta brojnih kritika. Te ne treba s ovim, ne treba s onim, lijevi neće s desnima, desni neće s lijevima. I sad, kao i tad, smatram da su u trenucima napada na državu takve ideološke podjele besmislene i štetne. Hajde da zajedno obranimo državu, pa ćemo poslije u miru voditi ideološke i političke diskusije s naših različitih ideoloških pozicija.

Sada je u tome smislu stanje nešto bolje jer se oči ne mogu zatvarati pred realnošću, a realnost govori da neprijatelji ove države sve nas na isti način tretiraju. Zato po mom mišljenju postoji samo jedna politička podjela; na one koji žele da ova država nestane i na one koji će uraditi sve da se to ne dogodi , i da Bosna i Hercegovina nastavi svoj kontinuitet državnosti.

Radiosarajevo.ba: Kazali ste da nećete komentirati skandalozne istupe predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, ali Vas ja moram pitati – do kada će trajati ovakav odnos Zagreba i Republike Hrvatske, kako vidite te politike koje se vraćaju na politike Franje Tuđmana i postoji li prostora da se ti odnosi rekonstruiraju?

Komšić: Ima li prostora? Nikada nije bilo do nas u Bosni i Hercegovini. Vidite da ni Šefik Džaferović ni ja ne želimo komentirati gluposti i da time doprinosimo jalovim raspravama. Međutim, očito je da pojedini dužnosnici iz Hrvatske svojim ekscentričnim porukama i nekakvim pompoznim najavama i otkazivanjem dolazaka pomažu Dodiku kako bi se mi ovdje zabavili trivijalnim stvarima, kako bi vodili jednu besmislenu javnu raspravu o tome tko je što izjavio, tko se gdje pojavio, dok istovremeno s druge strane imamo otvorenu secesionističku prijetnju. Volio bih da je drugačije, no činjenica je da nam u ovom trenutku iz Zagreba odmažu, što nažalost opet nije ništa novo.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI