fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Ante Cizmic/Cropix

Željko Komšić stiže u Nu2: Evo zašto je to odlično

Autor: Dnevno.ba

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u nedjelju stiže kod Aleksandra Stankovića na HRT. U najpopularniju, najgledaniju i vjerojatno najutjecaniju TV emisiju u Hrvatskoj ikada.

Piše: Ivan Crnjac,|Večernji list

Na Facebooku je to najavio sam Aleksandar Stanković koji se osvrnuo i na “jednog zagrebačkog novinara koji se Komšiću nakon emisije ispričavao”.

Riječ je o Dragi Pilselu, čovjeku koji je molotovljem koktelima gađao sinagoge, a danas piše nečitke tekstove i pegla imidž Komšiću u Hrvatskoj. Nakon Komšićevog prošlog gostovanja Pilsel se ispričavao Komšiću za navodne Stankovićeve grubosti u tako nesuvisloj kolumni da mi je žao citirati ijedan njezin dio ovdje kako se neki čitatelj ne bi morao trovati tako lošim sadržajem.

Sve bi to bilo uredu, shvatljivo, ljudski i razumljivo da se malo kasnije nije otkrilo kako je upravo Komšić financirao Dragu Pilsela izravno iz Predsjedništva BiH.

U toj kolumni, koju namjerno ne citiram, Pilsel se obrušio na male i nezavisne medije bh. Hrvata poput Poskoka koji su, tobož, kontrolirani od HDZ-a, a istovremeno mu je na račun sjedalo oko 1000 eura iz Predsjedništva BiH. Eh živote, ruski ruletu!

Vratimo se temi.

Aleksandar Stanković je u prošloj emisiji bio pristojan, postavljao je objektivna i normalna pitanja, branio je duh novinarske struke i nijednom nije pretjerao. Sve ono što je pitao Komšića pitao bi bilo kog drugog političara i sve ono što je pitao Komšića bi ga trebao pitati bilo koji drugi novinar.

Komšić je igrao na floskule i emocije, odbijao je govoriti o duhu Daytona i Ustava BiH, grozio se termina konstitutivnosti jer je to polje na kojem neminovno gubi i odbio je prihvatiti da je on najveći krivac i najveći simbol situacije u kojoj se BiH danas nalazi.

Umjesto toga, pribjegavao je floskulama tipa “što ću reći svome djetetetu”. Pa pokušaj istinu? Da mu je tata lopov koji krade tuđa kolektivna prava? Prihvatit će djeca, prihvate oni sve.

Izbori u BiH su raspisani za jasen ove godine, točnije, prvu nedjelju mjeseca listopada. Komšić će se opet kandidirati jer kad godinama o sebi njegujete jednu vrstu priče onda i sami u istu povjerujete i ne možete – sve da hoćete – ne možete shvatiti da je problem u vama. Tako ni Komšić ne shvaća da je po pitanju BiH najveći problem u njemu i on će opet ići kao kandidat za Predsjedništvo, Bošnjaci će mu opet dati 200 do 300 tisuća glasova i on će pobijediti.

Poraz je da hrvatska vanjska politika to nije spriječila i zaustavila, tužno je da se u Zagrebu o tomu i dan-danas govori stidljivo i na razini moralne potpore koja ne pretpostavlja činidbu…

Tema trudnoće neke žene danima puni naslovnice svih medija, izjava Viktora Orbana o hrvatskom moru isto tako, a obespravljenost 500 tisuća Hrvata kojima prijeti politička smrt “tam’ dole u Bosni” u zapećku je, negdje fusnotirana, na 17. stranici dnevnih novina i malo prije sporta u dnevniku…

Zato je dobro da Željko Komšić dođe u Nu2. Najgledaniji je to politički talk show u Hrvatskoj, a vjerojatno i šire. Komšić se za emisiju neće pripremiti jer je za obranu pozicije koju on brani nemoguće izvršiti pripremu, ne postoji način da se logikom i politologijom opravda političko nasilje čije je on i predvodnik i glavno oružje.

Što god ga Stanković upita – on neće imati spreman odgovor. Moći će se ponovno poslužiti floskulama i pričati kako mu je kćerka, eto, već spakirala kofere.

Stanković samo treba objektivno raditi svoj posao, postaviti pitanja koja bi postavio svatko tko drži do novinarskih postulata, biti oštar kao i prema drugim gostima i to je to. Ostalo će se sve samo pokazati, a javnost u Hrvatskoj će se opet podsjetiti tko je i što je Željko Komšić.

Drago Pilsel, nakon toga, neka piše što hoće. Samo nek’ to ne zove novinarstvom jer je to PR. I to, za 1000 eura mjesečno, poprilično loš.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});