ZLATKO MILETIĆ: Potrebne hitne izmjene izbornog zakona

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Generalni tajnik Demokratske fronte i izaslanik u Domu Naroda PSBiH Zlatko Miletić razgovarao je danas s Dariom Jovanovićem, direktorom i Ivicom Ćavarom, projekt menadžerom Koalicije za poštene izbore „Pod lupom“.

Tom prilikom Miletić je upoznat sa sadržajem „Finalnog izvješća o nestranačkom građanskom promatranju općih izbora u BiH 2018.godine“, u kojem su predstavljeni ključni nalazi promatranja spomenutih izbora, koji su prikupljeni uz pomoć više od 4000 nestranačkih promatrača koalicije „Pod lupom“.

Prezentirano je i „Top 15 prioritetnih preporuka za bolje izbore u BiH“ kroz koje su predstavljena prioritetna rješenja u ključnim segmentima izbornog procesa u našoj zemlji.

Posebna pažnja u razgovoru posvećena je neophodnosti implementacije presuda Europskog suda (Sejdić-Finci,Zornić,Pilav i Šlaku), kao i presuda koje se odnose na izbor Doma naroda u PFBiH i izbore u gradu Mostaru.

Također je naglašena neophodnost uspostave mjera tehničkog nadziranja izbornog procesa(elektronsko skeniranje lista, elektronska identifikacija birača, video nadzor na izbornim mjestima).

Miletić je ponovio opredjeljenje Demokratske fronte i njega kao parlamentarca da će podržati, kao i do sada, aktivnosti ove nevladine organizacije.

„Posebnu podršku Vašim aktivnostima dat ćemo kod izrade i donošenja novog Izbornog zakona“, zaključio je Miletić.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI