fbpx

ZLATNI LJILJANI o prijedlogu teksta Naše stranke za spomenik na Kazanima: “Ovo je sramota”

Autor: Dnevno.ba

Savez udruženja dobitnika ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka” ŽS oštro su se usprotivili prijedlogu Naše stranke za tekst koji bi trebao biti ispisan na spomeniku nedužno ubijenim građanima Sarajeva na Kazanima.

Kako su rekli, prijedlog Naše stranke apsolutno je neprihvatljiv za časne pripadnike Armije i MUP-a RBiH, kao i za članove njihovih obitelji.

“Smatramo ga sramnim pokušajem izjednačavanja žrtve i agresora. Armija RBiH nastala je voljom sva tri naroda, kao i voljom građana BiH, a kao odgovor na brutalnu agresiju te sistemska ubojstva, silovanja, progone, etnička čišćenja kao i sva druga nezamisliva zlodjela i u konačnici genocid”, kažu iz saveza.

Naglasili su da, pored neviđenog zla s kojim su bili suočeni u periodu agresije, pripadnici Armije i MUP-a RBiH se nisu svetili i ratovali su po pravilima Ženevske konvencije.

“Armija RBiH jedina je oružana sila koja je bila multietnička, nastala na tekovinama antifašističke ideje i kao takva uspjela je obraniti državnost i nezavisnost jedine nam domovine”, naglašavaju.

Prema njihovim riječima, predmet “Kazani” jedini je tragični slučaj koji se dogodio u opkoljenom Sarajevu, a koji su počinili pojedinci koji su istupili iz lanca rukovođenja i komandovanja Prvog korpusa Armije RBiH.

“Odmah po saznanju za ovaj slučaj, tijekom najteže ratne “93. godine, kada nismo bili sigurni ni u goli opstanak, smogli smo snage i obračunali smo se s tim pojedincima koji su izvršli ove zločine i narušavali čast i ugled Armije RBiH. Tijekom i neposredno nakon agresije odgovorni u predmetu “Kazani” su procesuirani i njih 14 je pravosnažno osuđeno”, naglasili su iz Udruženja.

Podsjetili su da je opsada Sarajeva trajala 1.425 dana, tijekom koje je poginuo 11.541 građanin Sarajeva, među njima 1.601 dijete.

“Napomene radi, za sve ove i druge zločine nad građanima Sarajeva, Tužiteljstvo BiH nije još uvijek pokrenulo nijednu optužnicu, što rukovodstvu Naše stranke ne smeta i nisu se očitovali o ovom pitanju”, napominju iz udruženja.

Zaključili su da nisu nikada čuli da su se iz Naše stranke oglasili po pitanju izgradnje bilo kakave vrste spomen-obilježja za tisuće nedužno stradalih građana od Foče, Prijedora, Bijeljine, Srebrenice, Goražda, Bihaća i mnogih drugih gradova diljem BiH.

“Mi, nekadašnji pripadnici časne Armije RBiH, podržavamo i pozdravljamo odluku vijećnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva da se podigne spomenik nedužno ubijenim sugrađanima, ali ni u kojem slučaju nećemo dozvoliti da se iz navedenih razloga taj isti spomenik veže za časne pripadnike 10. brdske brigade i sve časne pripadnika Armije RBiH”, zaključuje se u reakciji saveza.

Podsjećamo, u Našoj stranci nezadovoljni su prijedlogom teksta koji bi trebao biti ispisan na spomeniku posvećenom ubijenim građanima srpske nacionalnosti na Kazanima kod Sarajeva. Traže da se jasno istakne da su ubijeni i tko ih je ubio. Naša stranka čini parlamentarnu većinu u Gradskom vijeću Sarajeva.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI