fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Znam da… Mi imamo samo ministra Opsenicu!

Autor: Hrvatin Tomašević / Dnevno.ba

MOSTAR - Znanstveno je dokazano da virusi kod ljudi izazivaju smrt. Ti virusi, kod ljudske vrste, prenose se, vidi đavla, putem nasljedstva-genetički! Unutar skladnih uzajamnih odnosa vrhovnog bića i braće-rođaka-zetova-kumova i predmetnog virusa i dalje, preko kontakata na druge osobe. Ne tvrdim s namjerom... Ali isto tako, u najtežim slučajevima, što je slučaj u Hercegovini, koruptivno rodbinska veza aktivirala je virus, koji, istom tada izaziva pandemiju najširih razmjera! Na proučavanje virusa i bakterija, troše se ogromna sredstva, stavljajući u funkciju ljudske znanstvene potencijale i resurse, diljem svijeta koji razumije njihovu opasnost. Uopće nemam sumnju, da je onih, bezobrazno javno prikazanih: 350 000 KM, koje su se salili niz grla, da bi se napunile mišine: braće-rođaka-punaca-svekrvi-kumova-stožernika, preusmjerilo u medicinsku opremu, možda bi se u konačnici uspjelo u borbi protiv virusa. Ionako, nitko više ne leti preko beha neba!

Razvitak medicinske znanosti, pogotovo:higijensko-preventivne-primarne zdrastvene zaštite, nužno je doveo do međunarodne-međudržavne suradnje na području zaštite zdravlja i sprječavanja bolesti, pa tako i epidemiologije u borbi protiv virusa. Čvrsto držim, da bolest/i, odnosno nositelj virusa, nije samo pitanje osobne prirode, nego su za takva stanja zainteresirani i njegova obitelj, kako i čitava zajednica u kojoj zaraženi živi-radi-druži se! Što potpada pod javno zdravstvo.Svaki pojedinac, sada u našoj borbi protiv opakog SARSa-tip2, može i mora dati svoj prilog za ozdravljenje zajednice u kojoj radi i živi, znajući da je to u interesu cijele nacije. Pitam Vas, da li nam je zajednička borba protiv virusa???

Danas, u doba korone, pojačani međudržavni kontakti-suradnja u vrijednoj izmjeni medicinske tehnologije-opreme-lijekova i prenosa znanja, preko mogućnosti donacija, uz osiguranje otvorenih prometnih koridora, neminovno bi dovelo do povećane unčikovitosti svih koji su angažirani u kriznoj situaciji!. Posve sam siguran, kako bi tako poduzete mjere, pokazale rezultat, na sprječavanju širenja virusa!

Najveći doprinos, prosvjećivanju-širenju saznanja o načinu borbe protiv SARSa-tip2, i, korištenje tog znanja u svrhu stvaranja, potrebitih higijensko-epidemioloških zaštitnih mjera, tijekom krize, dao je ministar u vladi Republike Hrvatske gosp.Vili Beroš. Nešto, nimalo slično, dobili su žitelji Hercegovine, od ministra Gorana Opsenice (član HDZ-a BiH). Molim da mu se oprosti, jer nije savladao zakletvu Hipokritu, poklonivši se vrhovnom biću. Netko može biti: dr-sc-prof-akademik, ali se u životi i u svojoj disciplini kroz praksu ne drži toga. Naprotiv, u našem slučaju, umjesto da, ministar se o suradnji dogovori s ministrom, što bi značilo da je Opsenica morao otputovati u Zagreb, kako bi naučio nešto od kolege ministra Vili Beroša, on se skrio u mišju rupu, iz koje ga izvlači HGS, za potrebe održavanja tiskovnih konferencija, na kojima se izdera na medije, jer je duboko zakopan u debelom crijevu lidera!

Naime: vrhovno biće, koje u sebi ima liderske osobine i sposobnosti, ipak nošen nagonom za spašavanjem nacije, stvar uzima u svoje ruke. Da su mu ruke čiste a namjere veličanstvene u svom dobročiniteljstvu, potvrđuje negativnim rezultatom testa na virus. Rukovođen mišlju, kako djelovanje ministra Beroša na terenu, dobija izbore premjeru Plenkoviću, stvara plan i program za pobjedu na narednim izborima u BiH i… No, potrajaće ovo… Avaj,biti će kasno i za izbore, raspisuju se u svibnju/maju? Što znači do daljnjeg…

Nema smjene vlasti…ili?

Ništa zato, ne sekirajte se raja, palo mi je na pamet i evo što bih ja tražio od domovinske Hrvatske, kako da nam se pomogne iz njihovog iskustva, ali i od naših vlasti koje su u pokušaju u dosadašnjoj borbi protiv virusa: odrediti prioritetna područja za tretman, uz popis svih koji moraju biti tretirani testovima na virus-uputite se na proces testiranja na virus- upoznati se s metodom uspostave dijagnoze i liječenja-mobilizirati zdrastveni kadar- pratiti rad i suradnju svih čimbenika, koji sudjeluju u rješavanju krize, i na kraju ono najvažnije, zbog čega je, lider, dovodeći se u opasnost zadržavanja u samoizolaciji, obezglavujući visoki Dom naroda parlamentarne skupštine BiH, putujući u visoko zaraženu državu R.Hrvatsku, morao osigurati a nije: medicinsku opremu u kojoj bi se moralo naći najveći broj raspiratora, lijekova koji se koriste za terapiju, komplete zaštitnih odjela, ne samo za osoblje nego i za pacijente, maski i rukavica za sve vrste intervencija, dezifencijskih i higijenskih sredstava, kako svih ostalih materijalno tehničkih sredstava za uspješnu borbu protiv SARSa tip2.

Za neizbježno bih im stavio do znanja, da su nam potrebni specijalistički timovi, ako Hrvatska u ovo trenutku ne može ih osigurati, neka zamole svoje europske kolege, da pomognu narodima i građanima u BiH. Da sam ja bio u prilici, posve sigurno bih izbjegao naslikavanje s Jandrokovićem i Plenkovićem, jer znam da im je u tom trenutku takva slika najmanje trebala, samo im je oduzela vrijeme, koje bi koristitli za rješavanje krize izavane virusom ali i tragičnim potresom! Na najponizniji način pokušao bih se približiti ministru Berošu, izvinjavajući se što mu oduzimam dragocijeno vrijeme i u najkraćem izložio naše potrebe i uvažio njegov odgovor na predmetnu molbu.

Zamolio bih ga da kad bude u prilici, baci pogled na papir s detaljnom specifikacijom i terminima u kojima bi osigurali prevoz potrebitog, za koju on može ustvrditi, da Hrvatskoj u tom trenutku nije potrebna, a nama puno znači. Ne znam da li Vam je poznato, dr.Vili Beroš je neurokirirg i ja u tome vidim razloge njegova uspješnog vođenja borbe protiv SARS-a tip2, jer skalpelskom preciznošću odstranjuje sve negativnosti i priljepke, koji bi ga mogli omesti u njegovoj zadaći spašavanja nacije. Gdje li je vrhovno biće… Lider u doba korone???

Autor: Hrvatin Tomašević / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});