fbpx
Facebook/FENA

Zoran Tegeltija pozvao delegate da usvoje budžet institucija BiH za 2023. godinu

Autor: Fena

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatra danas na sjednici Prijedlog zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu, po hitnom postupku.

Prije rasprave, delegatima se obratio ministar financija i trezora BiH Zoran Tegeltija, koji je kazao da će predloženi budžet omogućiti nesmetano funkcioniranje svih institucija BiH i kad su u pitanju materijalni troškovi i kad su u pitanju tehnička opremanja, kada su u pitanju plate zaposlenih.

– Mislim da je to najvažnija stvar svakog budžeta, jer svaki budžet svake države to treba da omogući – naveo je Tegeltija.

Ocijenio je da ovaj budžet značajno poboljšava materijalni položaj zaposlenih u institucijama BiH.

Kazao je kako misli da je u ovom trenutku vrlo važno da budžet bude usvojen.

Napomenuo je da je budžetski okvir 1.315.400.000 KM. Dodao je da druga pozicija koja opredjeljuje uvijek budžet BiH, jesu izdvajanja sa računa Uprave za indirektno oporezivanje i ona su 1.020.500.000 KM.

– Ovaj prijedlog budžeta uključuje u sebi financijske efekte povećanja koeficijenata za obračun plaća od 0,2 posto u skladu sa zakonom koji smo usvojili prošle godine. Obuhvata u sebi povećanje naknada za ishranu tijekom rada i naknada za prijevoz, shodno usvojenim odlukama Vijeća ministara. Također obuhvata povećanje osnovice za zaposlene u institucijama BiH u iznosu od 600 KM, potom povećanje regresa na nivo od 450 KM i povećanje naknada za smještaj – kazao je između ostalog Tegeltija i pozvao delegate da usvoje predloženi budžet.

Nakon njegovog obraćanja započela je delegatska diskusija o tom dokumentu.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI