fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ZOVKO: Daytonski mirovni sporazum danas postoji samo na papiru

Autor: dnevno.ba

Zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko, održala je govor na webinaru kojeg je povodom 25. obljetnice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma organizirala krovna organizacija američkih Hrvata, NFCA, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Ostali govornici bili su: Peter Galbraith, bivši Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj, Mate Granić, koji je 1995. godine bio ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, Luka Mišetić, odvjetnik iz odvjetničke tvrtke „Squire Patton Boggs“, koja je zastupala generala Antu Gotovinu na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY), Ed Joseph, viši znanstveni suradnik na Institutu za vanjsku politiku u Školi za napredne međunarodne studije Sveučilišta John Hopkins i Dražen Barbarić, docent na Sveučilištu u Mostaru.

Na današnji dan prije 25 godina, čelnici tri konstitutivna naroda iz Bosne i Hercegovine, te čelnici Hrvatske i Srbije sklopili su sporazum u Daytonu, Ohio, SAD, poznat kao Daytonski mirovni sporazum, potpisan u Parizu, 14. prosinca 1995. godine, kojim je zaustavljen rat na Zapadnom Balkanu i postavljen temelj federalne države Bosne i Hercegovine. Cilj webinara bio je iz današnje perspektive razmotriti zaključke Mirovnog sporazuma i razgovarati o naučenim lekcijama.

Željana Zovko u svom je govoru navela da Daytonski mirovni sporazum danas postoji samo na papiru i da je još prije 20 godina počeo prolaziti kroz značajne, na stražnja vrata uvođene, promjene, koje su ponajviše utjecale na treći konstitutivni narod u BiH.

Zovko je pozvala da se ova obljetnica iskoristi za određivanje nove budućnosti za Bosnu i Hercegovinu i njeno što skorije priključenje Europskoj uniji. Nadalje, Zovko je ukazala na Izvješće Međunarodne krizne skupine (ICG) o Bosni i Hercegovini iz 2014. godine, koje može poslužiti kao inspiracija za ovu političku vježbu, Naime, ovo Izvješće na osnovu analize naučenih lekcija nudi pet opcija za postdaytonsko vrijeme.

Zovko je također naglasila da rezultat nedavno održanih izbora u SAD-u također može u značajnoj mjeri utjecati na Bosnu i Hercegovinu. Kao izvjestiteljica iz sjene za SAD ispred EPP-a i članica Parlamentarnog izaslanstva za SAD, smatra da nova američka administracija može dovesti do promjene američke uloge na Zapadnom Balkanu.

Zovko se osvrnula i na nadolazeće lokalne izbore u Mostaru. Nakon što je u lipnju postignut politički dogovor o provedbi presude Ustavnog suda iz 2010. godine, građani Mostara moći će 20. prosinca izaći na lokalne izbore, prvi put nakon 2008. godine, i birati svoje predstavnike na lokalnoj razini.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});