fbpx
Sasa Buric/Cropix

Zovko pozvala na otvaranje arhiva UDBA-e i KOS-a: Domet njihovih tajnih službi i njihovih mreža utjecaja i dalje živi

Autor: Dnevno.ba

Potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) Željana Zovko sudjelovala je kao uvodni govornik na seminaru u organizaciji bugarskog zastupnika Andreja Kovatcheva pod nazivom ”Ruski utjecaj na zapadnom Balkanu: trajno nasljeđe totalitarnih tajnih službi i njihovih novih mreža utjecaja” u Europskom parlamentu.

Prilikom uvodnog govora, Zovko je pozdravila inicijativu zastupnika Kovatcheva da organizira seminar na navedenu temu i naglasila kako od početka svoga rada u Europskom parlamentu kontinuirano poziva na rasvjetljavanje zločina i struktura svih totalitarnih režima.

“Totalitarni režimi iz prošlosti odavno su pali, ali domet njihovih tajnih službi i njihovih mreža utjecaja i dalje živi. Stoga ponovno pozivam na otvaranje arhiva UDBA-e i KOS-a kako bi se potpuno istražile i rasvijetlile postojeće strukture i njihovi zločini”, istaknula je Zovko i dodala da je iz toga razloga putem svojih amandmana u sadržaj niza rezolucija uključila poziv na otvaranje arhiva u zemljama bivše Jugoslavije.

Zovko je također dodala da se mora nastaviti podržavati rad povjesničara, arhivista i državnih institucija u otkrivanju i razbijanju ovih mreža. “Dok idemo naprijed, važno je učiti iz lekcija iz prošlosti i razumjeti našu povijest. Moramo biti u stanju prepoznati totalitarizam kakav jest, kako bismo se nosili s njegovim naslijeđem koje još uvijek traje u europskom susjedstvu”, zaključila je Zovko.

Podsjetimo, Zovko je 2019. godine radila na rezoluciji o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe u kojoj su osuđena masovna kršenja ljudskih prava od svih totalitarnih režima. Također tijekom rada na izvješću Odbora za vanjske poslove o suradnji u borbi protiv organiziranog kriminala na zapadnom Balkanu u 2021. godini, Zovko je amandmanima u konačan tekst uključila poziv na otvaranje arhiva UDBA-e i KOS-a, prenosi Direktno.hr

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI