fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Žustra rasprava u Španjolskoj oko uvođenja zakona koji dopušta mogućnost odlaska na bolovanje zbog bolne menstruacije

Autor: dnevno.ba

Ako španjolska lijeva vlada uspije unijeti u zakon mogućnost odlaska na bolovanje zbog bolne menstruacije, bit će to prvi takav slučaj u Europi, a prijedlog je čak potaknuo žustru polemiku u samoj vladi i u sindikatima.

Ta bi se mjera mogla naći u nacrtu zakona o pobačaju koji treba učvrstiti pravo na prekid trudnoće i reproduktivna prava, a u utorak bi ga trebali prihvatiti na ministarskom vijeću.

“Priznat ćemo u zakonu pravo žena koje imaju bolne mjesečnice na poseban dopust koji će od prvog dana financirati država”, objavila je na Twitteru u petak poslijepodne ministrica za ravnopravnost Irene Montero, jedna od čelnika radikalne lijeve stranke Podemos, partnera socijalističke stranke u vladi Pedra Sancheza.

No još se ne zna jesu li razgovori u vladi doista omogućili da se Podemos i socijalistički ministri s ekonomskim portfeljima dogovore o točnom učinku tog prijedloga.

Španjolska glasila, koja su imala pristup privremenoj inačici nacrta zakona koji je pripremilo ministarstvo za ravnopravnost, pišu da bi žene na mjesec dobile tri dana bolovanja, uz mogućnost produljenja za još dva dana u slučaju vrlo teških simptoma, za što moraju dobiti liječničku potvrdu.

“Važno je razjasniti što je to bolna mjesečnica: ne govorimo o laganoj nelagodi, već o teškim simptomima, poput proljeva, akutne glavobolje i temperature”, rekla je početkom travnja državna tajnica za ravnopravnost Angela Rodriguez, također iz Podemosa, prenosi Index.hr.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});