fbpx

ZVIZDIĆ: BiH odlučna u borbi protiv terorizma

Autor: Fena

SARAJEVO - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić razgovarao je danas s delegacijom OSCE-a koju je predvodio ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, a koji je u BiH došao u svojstvu predsjedavajućeg OSCE-a.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao predsjedavajućeg Dačića o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, posebno se osvrnuvši na jučerašnji napad na Policijsku stanicu u Zvorniku te je naglasio da je BiH odlučna u bori protiv terorizma i da je već usvojila legislativu o tom pitanju.

Podsjetio je da je Vijeće ministara BiH na današnjoj vanrednoj sjednici donijelo niz zaključaka kojim je izrazilo opredijeljenost za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Osvrnuo se i na novu inicijativu Europske unije te je izrazio zadovoljstvo činjenicom da jedan od bh. susjeda, Republika Srbija, predsjedava OSCE-om u 2015. godini, a da će BiH preuzeti predsjedavanje Vijećem Europe u svibnju.

Zvizdić je naglasio da podržava prioritete koje Srbija ima u toku predsjedavanja OSCE-om i naveo prioritete koje će BiH imati tokom predsjedavanja Vijećem Europe, te izrazio zadovoljstvo što će dvije države zapadnog Balkana predsjedavati regionalnim organizacijama od velikog značaja.

Predsjedavajući OSCE-a Ivica Dačić je istaknuo da su za Srbiju izuzetno važni dobri odnosi sa BiH, dodajući da se zalaže za što brži ulazak Srbije i BiH u Europsku uniju i da će i u narednom periodu raditi na jačanju regionalne suradnje kroz regionalne projekte.

Sugovornici su se suglasili da je potrebno jačati stabilnost obje države i da je neophodno poboljšati kvalitetu razmjene obavještajno-sigurnosnih podataka na nivou regije.

Dogovorili su, također, i zajedničke projekte tokom predsjedavanja OSCE-om i Vijećem Evrope, a Zvizdić je pozvao Dačića na ceremoniju preuzimanja predsjedavanja Vijećem Europe u Bruxellesu, 19. Svibnja ove godine.

Sastanku je prisustvovao i šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Jonathan Moore, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI