fbpx

Zvizdić: Moramo ostati humani, ali i nećemo dopustiti ilegalne prelaske migranta

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić odgovarajući na pitanje Jasmina Emrića u vezi s migrantskom krizom kazao je kako će BiH zaustaviti protok migranta na svakom dijelu teritorija koji ne predstavlja službeni granični prijelaz.

„Nećemo dozvoliti ilegalni prijelaz migranta preko ilegalnih prijelaza na granici BiH sa Srbijom i Crnom Gorom. Najdominantnija ruta je ona koja ide prema Višegradu i Zvorniku. Odatle se migranti upućuju ka Sarajevu i Unsko-sanskoj Županiji. Zaustavit ćemo protok migranta na svakom dijelu područja koji ne predstavlja službeni granični prijelaz. Idemo u tri pravca, da očuvamo nivo humanost, zatim sigurnost i poštivanje naših zakona i međunarodnih pravila“ – rekao je Zvizdić.

Dodao je kako najviši postotak migranta (30 posto) dolazi iz Sirije i da je najveći broj prelazaka zabilježen na granici BiH sa Srbijom, Crnom Gorom i u konačnici Hrvatskom.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je da su aktualne tri rute i to jedna prema Bijeljini, druga prema Višegradu i Zvorniku i treća prema Trebinju.

Napomenuo je da je Koordinacijski štab kojim upravljaju državne institucije sada u funkciji te da je  usvojen Nacrt plana hitnih mjera koji će biti dopunjen u skladu sa prijedlozima nižih nivoa vlasti. Njime je predviđeno da se Graničnoj policiji BiH dodjele i policijski službenici drugih agencija.

Također je kazao kako će BiH poslati note Srbiji i Crnoj Gori u vezi s pokušajima da određene kriminalne grupe pošalju migrante našu zemlju.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI