fbpx

ZVIZDIĆ : Novi članovi Predsjedništva mogu u Bruxelles s gotovim Upitnikom!

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Predsjedavajući Denis Zvizdić izvijestio je javnost o današnjoj sjednici Vijeća ministara BIH na kojoj se govorilo o pripremi odgovora na dodatna pitanja Europske komisije.

Zvizdić kaže da posao ide redovnom dinamikom i u pozitivnom pravcu, te da su u Vijeću ministara BIH zadovoljni i optimistični informacijama koje je dostavila Direkcija za euopske integracije BiH.

U tim informacijama se kaže da je od 655 dopunskih pitanja završeno preko 95 posto odgovora koji su poslani na dalju pripremu te da nije riješeno oko 15 pitanja unutar radnih grupa što će se rješavati u komisijama mehanizma koordinacije.

Nada se da, ako ne bude nikakvih blokada, kompletan posao s dopunskim odgovorima može biti  završen vrlo brzo i do kraja godine BiH može uputiti odgovore Bruxellesu .

– Pri tome bi ispunili sve uvjete koji su postavljeni kao preduvjeti za dobijanje kandidatskog statusa. Nijedan drugi uvjet ne postoji osim ovih koje smo ranije ispunili, rekao je Zvizdić i dodao:

– Time bi BiH ispunila uvjete za dobivanje kandidatskog statusa. I dalje očekujemo da će BiH u narednoj godini dobiti kandidatski status. Tu bi nam pomoglo ako bi novoi članovi Predsjedništva BiH imali konsenzus kada je riječ o evropskim integracijama i kada bi njihova prva zvanična posjeta bila Bruxellesu . Tada bi članovi Predsjedništva BiH mogli predati odgovore BiH na dodatna pitanja Evropske komisije, rekao je Zvizdić.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI