fbpx

ZVIZDIĆ OČITAO LEKCIJU PLENKOVIĆU: Poštuj da bi bio poštovan

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Predsjedavajući Vijeća ministara BIH Denis Zvizdić reagirao je danas na miješanje premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u unutrašnja pitanja BiH.

Reakciju prenosimo u cijelosti:

Prateći posljednje istupe premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u institucijama Europske unije, kao i prilikom njegovih bilateralnih susreta, primijetan je pokušaj uspostave patronističkog ponašanja spram Bosne i Hercegovine.

Plenković, zloupotrebljavajući članstvo Hrvatske u EU, nastupa kao da je premijer BiH a ne Hrvatske, što nije u skladu s dobrosusjedskim odnosima i predstavlja otvoreno i direktno miješanje Hrvatske u unutrašnja pitanja u BiH.

Premijer Hrvatske na ovaj način pokušava institucionalno uspostaviti netočne, selektivne i konfuzne teorije o ugroženosti samo jednog naroda uBiH.

Siguran sam da Plenković zna da su, u skladu sa odredbama Ustava BiH, Bošnjaci, Srbi i Hrvati jednakopravni i konstitutivni na cijeloj teritoriji BiH, te da u bilo kojoj instituciji na nivou BiH: Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH, Vijeću ministara BiH, ne može, zbog brojnih mehanizama zaštite, biti donesena nijedna odluka suprotno demokratskoj volji izabranih ili imenovanih predstavnika bilo kojeg naroda.

Štoviše, nivo tolerancije koji posebno pokazuje bošnjački narod, je takav da postoji skoro paritetna zastupljenost u rukovodećim funkcijama na nivou BiH. Tako, naprimjer, hrvatski narod, kojeg je po posljednjem popisu 15,43 posto u BiH, ima duplo više rukovodećih funkcija – skoro 30 posto, što u potpunosti demantira bilo kakvu teoriju o neravnopravnosti.

S ovakvom ustavno-političkim sistemom BiH, u kojem etnički princip nadvladava građanski, što nije u skladu sa savremenim europskim i demokratskim standardima, upoznati su svi akreditirani predstavnici stranih država i europskih i međunarodnih institucija.

Zbog toga, smatram da nema nikakve potrebe da premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković upoznaje šefove država i vlada članica EU sa stanjem u BiH, jer te zemlje preko svojih ambasada u BiH i u kontaktima sa službenicima BiH, jako dobro poznaju situaciju u našoj zemlji.

Članice EU su dobro upućene i u proces izmjena Izbornog zakona u BiH, jer su predstavnici EU u BiH sudjelovali u pregovorima političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona, i svima njima je dobro poznato da je upravo HDZ odbio sva rješenja koja su bila razmatrana.

Najviše čudi činjenica da su stavovi koje Plenković zastupa i iznosi u ime samo jednog naroda, odnosno jedne političke stranke, u potpunoj suprotnosti s odlukom Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci, kojom se predviđa da svi građani BiH imaju pravo da biraju i budu birani.

Zbog toga se ne može govoriti o ravnopravnosti i ugroženosti, a ne zalagati se da se ona, ne selektivno, nego sveobuhvatno i trajno ukloni.

Slične jednoznačne i pristrasne stavove je Hrvatska iznijela i na sastanku ministara vanjskih poslova članica EU koji je održan u ponedjeljak u Luksemburgu, te je tražila da se ti stavovi ugrade i u zaključke sa tog sastanka. To druge članice EU nisu prihvatile čime su iskazale jasan stav i odbile neprincipijelno miješanje u unutrašnje procese u BiH.

Zbog svega navedenog, pozivam Plenkovića da kao premijer susjedne države prestane igrati ulogu premijera BiH i glasnogovornika samo jedne političke i etničke opcije, te da BiH počne posmatrati kao suverenu državu ravnopravnih naroda i građana, i kao dobrog i iskrenog susjeda. Također ga pozivam da se u nastavku našeg djelovanja svi ponašamo u skladu sa starom narodnom izrekom: ”Poštuj da bi bio poštovan”.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI