fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Shutterstock

8 mogućih uzroka oticanja očiju i lica, nije samo genetika

Autor: Dnevno.ba

Iako natečene oči obično nisu razlog za uzbunu, nekim ljudima mogu predstavljati estetski problem. Natečene oči mogu biti posljedica bilo čega, od nedostatka sna do genetike, piše Insider.

Nedostatak sna
Kada ne spavate dovoljno, krvne žile oko vaših očiju mogu se proširiti. One također mogu propuštati tekućinu, koja se može nakupiti ispod kože, kaže dr. Brian Hibler, certificirani dermatolog u Schweiger Dermatology Groupu.

Alergije
Kada dođete u kontakt s nečim na što ste alergični, vaše tijelo oslobađa histamine, prirodne kemikalije koje su odgovorne za simptome alergije, kako bi vas pokušalo zaštititi od alergena.

Ovi histamini djeluju tako da se vaše krvne žile prošire i postanu propusnije, što omogućuje istjecanje tekućine i izaziva oticanje, kaže dr. Vicente Diaz, oftalmolog na Yale Medicineu i docent oftalmologije i vizualnih znanosti na Yale School of Medicine.

Plakanje
Kad plačete, dolazi do većeg protoka krvi u području oko očiju, kaže Diaz. To može opteretiti krvne žile u tom području, što može rezultirati oticanjem.

Konzumiranje previše natrija
Trebali biste unositi samo do 2300 mg natrija dnevno. Ali ako konzumirate mnogo više od toga, vaše tijelo može zadržati više vode nego inače. To može uzrokovati nadutost posvuda, uključujući oči i lice, kaže Diaz.

Dehidracija
Voda pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita vašeg tijela i neophodna je za zdravu kožu, kaže Diaz. Ako ne dobivate dovoljno vode, to može imati negativne učinke na vaše zdravlje, pa čak i izgled. “Kada je tijelo dehidrirano, natrij postaje više koncentriran i može uzrokovati nakupljanje tekućine na određenim mjestima kao što su lice i oči”, kaže Diaz.

Pijenje alkohola
Šteta koju alkohol čini je dvostruka: osim što uzrokuje dehidraciju, može uzrokovati i širenje krvnih žila. Kombinacija toga može uzrokovati natečenost, kaže dr. Diaz.

Starenje
Kako starite, vaša koža ima sve manje kolagena i elastina, proteina odgovornih za čvrstoću i elastičnost vaše kože.

Kao rezultat toga, ligamenti oko očiju postaju tanji i rastegnutiji, a tkivo se počinje opuštati. Krajnji proizvod su udubljene i natečene vrećice ispod očiju, kaže dr. Hibler.

Genetika
Određeni ljudi jednostavno su skloniji natečenim očima ili podočnjacima zbog genetike.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});