fbpx
Damjan Tadić / CROPIX

Ako želite zdrave bubrege izbjegavajte ovih 5 namirnica

Autor: Dnevno.ba

Bubrezi imaju ključnu ulogu u uklanjanju nečistoća i viška tekućine iz tijela, a pomažu i u održavanju ravnoteže vode, soli i minerala u našoj krvi, što je neophodno za dobro zdravlje.

Međutim, nepravilan način života koji se sastoji od izbora nezdrave hrane može ugroziti zdravlje i funkcioniranje vaših bubrega. Ovih pet namirnica trebali biste izbjegavati ako želite da vam bubrezi ispravno funkcioniraju.

Prerađeno meso
Slanina, kobasice, hrenovke i ostalo prerađeno meso predstavljaju veliku prijetnju zdravlju bubrega. Ove su namirnice bogate natrijem, a prekomjeran unos natrija na dnevnoj bazi može povećati krvni pritisak i uzrokovati dodatan stres bubrezima.

Istraživanja također sugeriraju da unos više životinjskih nego biljnih proteina može povećati stopu napredovanja bolesti bubrega.

Sokovi
Sokovi sadrže visoku razinu šećera, a imaju jako nisku hranjivu vrijednost. Ovi napici zapravo vam samo daju dodatne kalorije, što rezultira nakupljanjem kilograma.

Studije su pokazale da je konzumacija gaziranih pića povezana s određenim zdravstvenim problemima kao što su osteoporoza, bolesti bubrega i problemi sa zubima.

Smrznuta jela
Istraživanja su pokazala da smrznuta jela mogu doprinijeti razvoju dijabetesa tipa 2. Uvijek je bolja opcija pripremiti svježe jelo i trebalo bi izbjegavati smrznute obroke.

Ako se ipak odlučite na smrznuto jelo, odaberite ono na kojemu je navedeno da sadrži nisku razinu natrija ili koje ne sadrži natrij uopće.

Pomfrit
Pomfrit i druge namrinice koje se prže u puno ulja nisu dobre za vaše bubrege, Krumpir je sam po sebi bogat i kalijem, a preporuka je smanjiti unos kalija ako već bolujete od bolesti bubrega.

Majoneza
Samo jedna žlica majoneze sadrži čak 103 kalorije, piše Times of India. Uz to, majoneza je općenito bogata zasićenim mastima. Ako je već ne želite izbaciti iz prehrane, trebali biste birati bezmasne ili niskokalorične majoneze, ali pazite da ne sadrže puno natrija i šećera. Majonezu je najbolje zamijeniti zdravim grčkim jogurtom ili skutom, piše N1.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI